Korpen Stockholm 75 år

1970-1980

Korpen eldar på massorna! Stora kampanjer för skridsko, simning, skidåkning och cykling lanseras.

1970

Prins Bertil inviger

Prins Bertil inviger Skridskons dag och kampanjen ”Skridsko till tusen” på Gärdet.

1975

Ungdomskorpen startas

Ungdomskorpen startas i Stockholm med målet att nå ”föreningslösa” mellan 7 och 25 år. Några stora evenemang blir Vildmarksveckan, Kvartersleken och Klapp-Jakten på Skansen, där det delas ut gratis julklappar varje år.

1976

Korp-Aktuellt blir magasin

Stockholmskorpens medlemsblad Korp-Aktuellt ges ut som magasin. Innehåller företrädesvis inbjudningar till tävlingar och årsmöten, kortare rapporter från evenemang och gott om annonser från byggfirmor, sportaffärer och – en herrtidning.

Snön stoppar matcher

804 lag är med i Korpserien i fotboll. Dock ställs en hel omgång in på grund av kraftigt snöfall den 27 april. ”En dag som går till historien”, enligt Korp-Aktuellt.

Rekord för skridsko och sim

Rekord för både kampanjen ”Skridsko till tusen” (19 021 starter) och de båda kampanjerna ”Simma till Lucia” och ”Simma sommaren till mötes” (35 724 starter).

Domarbrist hotar turnering

Katastrofläge på domarfronten. Fotbollssektionen har krismöte.

Motionärer bidrar till prestigepris

Satsning på Korpens motionsmärke. Den medlem som registrerar 50 motionstillfällen på vardera 20 minuter, max ett om dagen, kan få Korpens motionsmärke och bidrar till att Stockholms län kan vinna den prestigefyllda Kungakannan.

Torbjörn Fälldin får revanch

Inför valet ordnar Korpen en fotbollsmatch med riksdagsledamöter: regeringen (s) mot oppositionen. Bland spelarna märks centerledaren Torbjörn Fälldin. Regeringen vinner med 4-2. I valet, däremot, vinner det borgerliga blocket och Fälldin blir statsminister.

80-metersetapper ger seger

Premiär för 1-timmesstafetten på Stockholms stadion. Femmannalag springer så många varv som möjligt på 60 minuter med valfri växling. Småföretaget Trycksakskonsult väljer 80-metersetapper och vinner före Byggettan och Posten. En skräll.

Motionerande badgäster

Korpen ordnar för första gången sommaraktiviteter för badgäster i kommunens stugby på Gålö.

Korpen i politisk seger

Park- och idrottsnämnden beslutar om nolltaxa på alla entréfria idrottsevenemang på idrottsförvaltningens anläggningar, något Korpen lobbat för. En politisk seger.

1200 löpare på Stadion

Friidrottssektionen lockar 1 200 löpare till Stadion på årets
Eldprov. Världsrekord?

Damhockey på förslag

Förslag om korphockey för damer.

Korpen i Riksidrottsförbundet

Korpen blir medlem i Riksidrottsförbundet, vilket ska ge mer pengar till fler aktiviteter. Med tiden menar kritiker att Korpen låtit sig uppslukas av RF och inte längre kan agera lika självständigt.

25-årig squashtradition föds

Första stadsmatchen i squash mellan Stockholm, Göteborg och Malmö. En tradition som ska hålla i sig i över 25 år. Stockholm vinner.

1977

Kampanj för skidåkning

”Skida rätt på eget sätt” är en stor kampanj för att engagera fler skidåkare, bland annat med stor 10-mannastafett i Ågesta där Sundbybergs kommun vinner. Även premiär för stafetten ”24-timmarsloppet” på elljusspår. Det lag som lyckas åka längst sträcka på ett dygn vinner!.

775 fotbollslag i serien

775 fotbollslag anmäler sig till seriespel (varav 636 sjumannalag).

Orientering för alla

Stor satsning på orientering: ”Trim 77 för alla”.

Cykellopp med politiker

Korpen utmanar kommunfullmäktigeledamöter att ställa upp i ett cykellopp från Stadshuset över Essingeöarna och tillbaka. 46 av 101 ledamöter deltar, bland andra finansborgarrådet Ulf Adelsohn.

1978

Prima liv med motion

Kampanjen ”Prima liv” lanseras för att engagera fler att bli ”vane@shy;shymotionärer”. Bland annat uppmanas folk att gå eller cykla till jobbet, äta hälsosammare och röka mindre. I Stockholm är 800 företag med i satsningen ”Cykla till eller från jobbet”.

Pingis på jobbet

”Du och jag och pingis” uppmuntrar till lekfullt bordtennisspel på skolor och arbetsplatser. Länskorpen i Stockholm tar hjälp av skådespelare som genomför en kabaré med tema hälsa.

Fortsätt läs om Korpen Stockholms historia här


Vill du spela korpfotboll? Anmäl ditt lag här.

Liknande artiklar