Korpen Stockholm 75 år

1980-1990

Nya målgrupper söks: skolelever, förbrytare och tv-tittare. Alla ska med! Och helst sluta röka och äta fet mat. Begreppet friskvård lanseras.

1980

Korpenmatcher på radio

Stockholmskorpen börjar med närradio. Varje fredag, 06.30 och 13.00, ägnas 15 minuter åt helgens matcher. Alla som bor tre mil från centrum kan lyssna.

Kvarterslek för integration

Samarbete med bland annat HSB och Riksbyggen inleds. Målet är att öka motionsviljan i olika bostadsområden. Korpens ”Kvarterslek” blir ett lyckat integrationsprojekt bland barn och unga i Södertälje.

Friskvårdsutbildning

Väddö folkhögskola och Korpen startar friskvårdslinje. Målet är att ge ”friskvårdsbegreppet” en innebörd, till exempel genom motion, gemenskap och rätt kost.

Tandemcykel hjälper synskadade

För att hjälpa synskadade att jogga i naturen utbildar Korpen Stockholm speciella ledsagare. Ett företag skänker tandemcyklar som ska användas i samma syfte. Huddinge-Botkyrka och Tyresö
får varsin.

Mot snus, skate och dekadens

Korpen tar fram ett friskvårdspaket för skolor som tar upp kost, motion, tänder, hygien samt alkohol och tobak. Ett paus­gymnastik­program för olika åldrar produceras också. Haninge, Järfälla, Norrtälje och Södertälje är försöksområden. Hälsorisker i tiden är snus, som används av många ishockeyspelare, och rullbrädor, som orsakar skador och kommersiell dekadens.

1981

Motion bakom murarna

Korpen engagerar sig i att uppmuntra fångar och anställda inom kriminalvården att motionera för ett hälsosammare liv, fritt från onödiga sjukdomar och drogmissbruk. 21 olika aktiviteter finns att välja mellan på fängelserna.

Eldprovet lockar 2000

10-årsjubileum för Eldprovet. 2 000 deltagare.

Bengt Bedrup tränar i TV

”Träna med tv” startar, ett träningsprogram med tv-kändisen, Korpen-entusiasten och krönikören Bengt Bedrup. Han har lobbat för behovet i medlemsbladet och till slut nappade SVT. Korpen är samarbetspartner, men organisationen tycker inte att det märks tillräckligt i tv-rutan. Andra organisationer tycker dock att Korpen gynnas på otillbörligt sätt at statstelevisionen.

1982

Lida blir mönsteranläggning

Stockholmskorpen tar över ansvaret som arrendator över Lida friluftsgård. Det ska bli en ”mönsteranläggning” med stugor och inplanterad ädelfisk i sjön Getaren. Men först av allt behövs dagliga busslinjer från Tullinge pendeltågsstation.

Korpen kliver in i skolan

Grundskolan får en ny läroplan med 40 minuter fria aktiviteter per vecka. Ungdomskorpen uppmanas att presentera sig i skolorna för att leda dessa pass för de elever som vill ägna sig åt lagidrott.

Långfärdsskridsko på modet

Långfärdsskridsko på sjöisar har blivit populärt i Stockholm och Korpen hakar på med flera arrangemang.

Rökfria omklädningsrum

Rökfria veckan anordnas tillsammans med en rad andra organisationer 19-25 april. Målet är rökfria möten, kurser och omklädningsrum.

1983

85% motionerar

En forskningsrapport från Gymnastik- och idrottshögskolan (GiH) visar att 85 procent av både män och kvinnor i Stockholm motionerar. Detta enligt Korpens minimidefinition av motion: att vara fysiskt aktiv regelbundet varje vecka.

Ett mer jämställt Korpen

Rikskorpen beslutar om en jämställdhetsdeklaration. Fler kvinnor ska representeras i alla beslutande organ, både nationellt och lokalt.

Pausgympa på jobbet

Kampanjen ”Prima liv” blir ”Prima liv på jobbet”, ett samarbete mellan Korpen, fackklubbarna, arbetsgivarna och skolorna. Ett exempel är Alfa-Laval i Tumba som delar ut cyklar till alla medarbetare. Pausgymnastiken är den viktigaste aktiviteten. Peter Harrysson är reklampelare.

Ungdomsfilm med Wahlgren

Niklas Wahlgren spelar huvudrollen i Korpens film ”Gästen” som riktar sig till ungdomar.

1984

Första kvinnliga ordföranden

Stockholmskorpen får sin första kvinnliga ordförande: Siv Blomqvist, till vardags landstingsråd.

40-årsjubileum

1 800 klubbar är anslutna i 17 aktiva sektioner. Kansliet har flyttat till Västberga allé. Fotboll (733 lag i 89 divisioner) och korphockey (ca 600 herrlag och 16 damlag) är största sporterna.

Spontanmotion i vardagen

”Prima liv i bostadsområdet” lanseras. Mer spontanmotion i vardagen förespråkas!

Elever i årskurs 5 får motionstips

Korpen och Skolidrottsförbundet ordnar Mångkampen, som riktar sig till elever i årskurs 5. Förutom motion handlar det om att äta en bra frukost. Alla femteklassare i Sverige får en kalender med tips av Klasse Möllberg. Vinnarna får en skolresa till Stockholm.

1985

24-timmars skidlopp på tv

Lokal kabel-tv får genomslag. Väsbyhem sänder ett 24-timmars skidlopp arrangerat av Korpen.

Björn Borg spelar bandy

Lidingös rinkbandyserie får finbesök. Björn Borg spelar en match för Projekthuset. Laget vinner över Fragglarna med 11-3 och Borg står för fem mål.

1986

Första datorn till Korpen

Första datorn köps in till kansliet. Ett användningsområde är datoriserad serielottning som kan bli en revolution för administratörerna.

1988

Husvagnsturné

Intresset för Korpen tycks avta i Stockholm, medan exempelvis Friskis & Svettis går framåt. För att nå ut till flera införskaffas en husvagn som ska besöka 50 arbetsplatser på ett år och en så kallad hälsoprofilbedömning.

Uppsving för squashen

Föreningen måste säga nej till flera lag på grund av platsbrist. 100 deltagare i singelturneringen, både damer och herrar.

3 500 klubbar i länet

3 500 korpklubbar är registrerade i Stockholms län. Allt fler utanför arbetsplatserna, till exempel i bostadsområden. Lagnamnen börjar bli alltmer fantasifulla, som Scrotum Boys och Gräshoppers.

1989

Isbrist ger platsbrist

Naturisarna går inte längre att lita på när vintrarna är varma. Därför förläggs alla hockeymatcher på konstis, vilket gör att färre lag kan delta. 500 lag blir 300.

Namnbyte

Svenska Korpidrottsförbundet byter namn till Korpen Svenska Motionsidrotts­förbundet.

Fortsätt läs om Korpen Stockholms historia här


Vill du spela korpfotboll? Anmäl ditt lag här.

Liknande artiklar