Intervju

Passion för Serie A

Som tonåring började Lorenzo Medici följa den italienska
fotbollen på allvar. Kärleken till fotboll i allmänhet och Serie A
i synnerhet har lett till karriärsbyten, bokutgivningar
och en lite annorlunda heminredning.

Vad har du i hyllorna?
– Mestadels är det en italiensk veckotidning om fotboll som heter Guerin Sportivo. Jag har i stort sett alla nummer mellan 1977 och 2015. Men även en DVD-samling som Gazzetta dello Sport och Rai gav ut för några år sedan, det är årskrönikor för varje Serie A-säsong mellan 1979 och 2007. Och så en massa andra böcker och tidningar.
När och varför började du samla?
– Jag har nog alltid haft ett sådant här behov. Jag minns att jag samlade på kapsyler som liten. Hittade man en ovanlig var det bingo. Det som står i hyllan är införskaffat de senaste tio, femton åren.
Har du någon favoritsäsong?
– Säsongen när Sampdoria vann scudetton, 1990-91. Det var nog då jag började följa Serie A slaviskt. Sampdoria hade ett suveränt lag med Vialli, Mancini, Lombardo och Cerezo. Dessutom var det kul med en liten skräll. Eftersom Juventus och Milan vunnit i stort sett nittio procent av alla säsonger jag följt blir det extra roligt när andra lag har vunnit. Jag gillar säsongerna när Napoli, Lazio och Roma vann scudetton, och självklart åren med Maradona i Napoli.
Berätta om hur din fotbollsblogg ledde till ett karriärsbyte.
– Jag var fritidspedagog men hade ett friår i kombination med pappaledighet och började blogga på Svenska Fans om italiensk fotboll. Bloggen blev uppskattad och i samband med att TV4 köpte TV-rättigheterna för serie A (och att Zlatan gick från Barcelona till Milan red. anm.) fick jag möjlighet att skriva om Serie A för Fotbollskanalen. Efter en tid började jag göra små spelarporträtt för TV-programmet Club Calcio och fick verkligen utlopp för mitt största intresse.
När Zlatan sedan lämnade Italien för PSG blev annonsörernas intresse för Serie A mindre och möjligheterna att göra kreativa saker minskade. Till slut hoppade jag tillbaka till mitt gamla jobb.

”Eftersom Juventus och Milan vunnit i stort sett nittio procent av alla säsonger jag följt blir de säsongerna när andra lag vunnit extra roliga.”

Är det fritidspedagog som gäller för dig nu?
– Jag kommer att fortsätta med det men har lite planer på ett hemligt fotbollsrelaterat projekt. Sen lägger jag mycket energi på mina barns fotboll.
Hur var det när hobbyn blev ett jobb?
– Det var en dröm som gick i uppfyllelse, helt klart. Men som med allt annat stagnerar det efter ett tag och det kändes bättre att sluta innan man tröttnar och kör i samma gamla hjulspår. Jag känner igen mig lite i Zidane där som nyligen hoppade av som tränare i Real Madrid efter tre Champions League-titlar i rad. (Skratt).
Har du någon förebild när det gäller att skriva om fotboll?
– Jag är ju uppväxt med Erik Niva och Simon Bank, så de är stora inspirationsskällor. Men även Thomas Öberg i Bob Hund har med sitt sätt att skriva påverkat mig mycket.
Varför har Serie A gått ner sig så mycket i jämförelse med storhetstiden på 90-talet?
– Man hade en övertro på att TV-pengarna skulle lösa allt. Man levde i en bubbla och tänkte aldrig långsiktigt. När de gäller nya arenor ligger Italien än idag långt efter. Man har heller inte marknadsfört ligan ordentligt och nu när Serie A tappat är det svårare att komma ikapp marknadsmässigt. Traditionen, intresset och passionen finns där, men inte riktigt viljan och kunskapen.
Vilken Serie A-spelare hade du värvat till ditt korplag?
– Roberto Baggio. För att han var min stora favoritspelare när jag var ung. Han dansade som en fjäril på plan och hade magi i fötterna.
Du är en passionerad fotbolls-nörd som älskar statistik. Varför dessa siffror?
– Jag älskar nog mer historik, profiler och rankinglistor egentligen. Det är också därför jag inte hejar på något lag i någon liga förutom i Sverige. Jag har alltid gillat för många lag och spelare på samma gång.
Du skrev en bok om damfotboll för några år sedan. Varför?
– Jag tyckte att det behövdes. Det finns allt för få böcker om damfotboll. Och eftersom jag gillar listor och rankings byggdes boken på det.

 

Fyra minnesvärda säsonger i Serie A enligt Medici:

1986-87 MARADONA FIXAR TITELN ÅT NAPOLI

Neapel festade dagarna i ända efter scudetton. Det var underbara scener och jag hade verkligen velat vara där. Napoli hade visserligen spelare som Giordano, Carnevale och Bagni, men det var verkligen Maradona som bar fram laget till ligatiteln. Lite som han gjorde med Argentina VM 1986.

1992–93 BAGGIO FÅR GULDBOLLEN

Beppe Signori gjorde visserligen fler mål i ligan den säsongen, men Baggio vann guldbollen. Under hela kalenderåret 1993 gjorde han hela 39 mål, vilket var hans bästa någonsin. Han var sagolikt bra under de här åren och alla hans säsonger 1990–1995 var rena fotbollsgodiset.

1998–99 SVENNIS SUCCÉ MED LAZIO

Biancoazzurris scudetto var förvisso hjälpt av Cragnottis bluffpengar. Men Svennis Lazio var fantastiskt, med massor av stjärnor. Jag minns den sista omgången när ett kokande Olimpico väntade på slutsignalen mellan Perugia och Juventus och hur stadion exploderade när det var klart att Perugia vunnit.

2007–08 ZLATAN AVGÖR FÖR INTER

Jag har andra Intersäsonger som större favoriter och säsongen efter (08-09) gjorde Zlatan 25 mål och var ännu mer dominant. Men visst minns man lite extra när han kom tillbaka efter skada och gjorde två mål mot Parma i den sista omgången vilket bärgade titeln.

Ur samlingen:

Mitt första VM-album. Jag har fina minnen när man klistrade in Zico, Platini, Laudrup och alla de andra. Och känslan när man fick Maradona var ju såklart det bästa. Albumet är givetvis komplett med bilder.
Nostalgi till tusen.

– Om man inte är så bevandrad i den italienska historien är denna bok en perfekt start att förkovra sig i Calcions spännande historia. John Foot skriver lysande och är mycket kunnig. Jag rekommenderar den starkt.


Vill du spela korpfotboll? Anmäl ditt lag här.

Liknande artiklar