Intervju

Tillsammans mot glastaket

Unite Stockholm startades som ett integrationsprojekt hösten 2015 och har idag fotbollslag i flera korpserier. Tjejlaget spelade sin första match våren 2017. Vi fick en pratstund med huvudtränaren, journalisten Robert Laul.

Hej Robert Laul, vilken är din roll i Unite Stockholm?
– Jag har varit verksam i föreningen sedan starten och höll i de första träningarna ute i Farsta. Sedan tränade jag pojklaget under hela säsongen 2016.

Hur är tjejlaget?
– Oerhört ambitiösa. Väldigt intresserade av de taktiska, organisatoriska delarna. Jag upplever att de vill förstå fotbollen som det komplexa spel det är.

Varför valde du att engagera dig i laget?
– När jag kom hem från USA sommaren 2017 frågade ordföranden Maria Rehnvall om jag ville träna tjejerna. De behövde ha in en annan sorts kompetens. För mig spelar det ingen roll om jag tränar tjejer eller killar. När det kommer till vad vi gör på planen är det samma sak, samma sport, samma sorts övningar och utmaningar.

Hur gick premiärsäsongen?
– Vi tog vår första seger. Vi förbättrade i så gott som samtliga fall resultatet i returmötet jämfört med första mötet. Där kan man tala om en konkret utveckling.

Hur går en träning till?
– Vi börjar med att trycka på betydelsen av ordentlig uppvärmning och stretching eftersom vi haft en del skador. Sedan kör vi övningen som är vanligast förekommande i hela fotbollsvärlden: Kvadraten, el rondo. Att hålla i bollen medan en jagar i mitten. Sedan varierar vi mellan att nöta organisation och olika former av fotbollsteknik. Ofta bygger upplägget på något tjejerna själva har frågat om. På slutet gör vi det alla kids helst vill göra: spelar tvåmål.

Du har en bakgund som anfallare, är det här ditt första tränaruppdrag?
– Jag har en del grundläggande utbildningar och har varit ungdomsledare tidigare. Dock har jag inte gått Fotbollförbundets stegutbildningar men det finns nog tid för det också. Annars får jag gå en privatkurs hos min journalistkollega Kalle Karlsson.

”Killar matas ständigt med att killar kan göra vad som helst med bollen. Tjejer kan göra exakt samma sak!”

Vad är den största utmaningen?
– Rent konkret är det fortfarande de grundläggande, tekniska delarna på individnivå. Passning, mottagning, driva boll, tacklingar och skott. De här tjejerna är ju inte skolade som många ungdomar som spelat fotboll i hela sitt liv. Men sedan handlar det om att krossa glastaket också. Vi postade en video på vår Facebook-sida där en amerikansk fotbollstjej demonstrerade de mest fantastiska skott och otroliga tricks. Jag hoppas det blev en ögonöppnare. Killar matas ständigt med att killar kan göra vad som helst med bollen. Tjejer kan göra exakt samma sak! Det gäller bara krossa glastaket och nöta, nöta, nöta.

Vad vet du om spelarna utanför fotbollsplanen?
– Inte så mycket. Jag har fortfarande fullt sjå med att lära mig alla namn, vi börjar närma oss 40 tjejer i truppen nu. Men det är klart att det är intressant att höra om deras olika bakgrunder. Tjejerna kommer ju från alla möjliga håll, från Colombia till Nederländerna till Somalia.

Vad tänker du om fotbollens roll när det gäller integration?
– Fotbollen, och andra lagidrotter, är överlägsen när det kommer till inkludering, att ge människor ett sammanhang. Jag är själv mer eller mindre uppvuxen i omklädningsrummen på Jonsereds IP utanför Göteborg. Fotboll handlar först och främst om att fostra goda samhällsmedborgare. Sammanhållning, samarbete och konflikthantering ingår i spelet. Det är klart att det blir ett utmärkt integrationsverktyg eftersom nästan oavsett var du kommer ifrån, så har du någon relation till fotbollen. Du kan börja med fotbollen för att skapa dig en meningsfull fritid, träffa vänner och bygga nätverk i ett nytt land. Man behöver inte ens tala samma språk, fotbollens språk förstår alla efter några träningar.

—————————————-

”Fotboll är visst för tjejer!”

Rana Jumaah
Ålder: 20.
Uppväxt: Irak.
Position: Mittmitt.
Gör: Pluggar med målet att bli arkitekt, jobbar
som vikarie och spelar fotboll.
Fotbollsidol Noor Sabri, Iker Casillas
Motto: ”Be aldrig om ursäkt för dina drömmar. Be aldrig om ursäkt för den du är. Lev ditt liv utan att vara begränsad av
andras fördomar. Den har jag alltid i mina tankar så att ingen kan stoppa mig från det jag vill göra.” Foto: Jon Edergren

Berätta om Unite Stockholm.
– Unite Stockholm är ett fotbollslag för både tjejer och killar som vill spela och ha roligt men som inte fått möjlighet att spela fotboll förut. Unite är skapat för flyktingar för att kunna träffa andra, skaffa nya vänner och lära känna samhället från ett annat perspektiv. Tjejlaget har 30 spelare där vi träffas varje vecka för att spela, och vi tjejer brinner verkligen för fotboll. Själv har jag haft väldigt kul, jag har lärt känna mig själv och den glädje som fotbollen ger mig varje gång jag är på planen. När jag började i laget så var det väldigt få som kom till träningen men med tiden blev vi fler. Sedan började vi spela matcher och det var häftigt att se att vi lär oss och blir bättre och bättre.

Spelade du fotboll innan?
– Innan Unite hade jag inget lag, men jag brukade spela fotboll med min bror eller mina kusiner. Som tjej så är man antingen målvakt eller en dålig utespelare. Jag försökte hitta lag att spela med men det var svårt för alla i min ålder hade spelat sedan de var barn. Men i vårt lag finns inget krav på att man har spelat fotboll tidigare.

Vad är det bästa med Unite?
– Det roligaste med att spela fotboll i Unite är att är glada oavsett resultat. Alla är välkomna vilket gör att vi har fin sammanhållning. Fotbollen ger mig styrka och trygghet och gör att jag vågar stå emot alla som säger att fotboll inte är för tjejer. Nu kan jag säga att fotboll visst är för tjejer och speciellt för de som lever för fotboll som jag.


Vill du spela korpfotboll? Anmäl ditt lag här.

Liknande artiklar