Intervju

Han slåss mot machokulturen

Varför kallades Fredrik Ljungberg nedlåtande för primadonna? Varför får man räkna med att höra ordet hora skanderas när man går på ett derby? Peter Svensson vill förändra samhället och börjar med fotbollen.

NÄR PETER var 14 år började han spela i A-laget i den lokala klubben. I omklädningsrummet bytte spelarna porrfilmer med varandra och den stående frågan på måndagsträningarna var ”Har du fått knull’ nåt i helgen?”. Att berätta om sina sexuella erövringar var valutan som krävdes för att få socialt kapital.
Peter Svensson är, precis som mängder av svenska killar, fostrad i en fotbollskultur där hierarkin i laget är tydlig och där vägen till status ofta är att falla in i en hård jargong. Idag föreläser Peter om manlighet och maskulinitetsnormer inom idrotten, och är anlitad av bland andra Hammarby Fotboll och Östersunds FK.
– Östersund är ju ett lysande exempel på hur man kan tänka annorlunda som fotbollsklubb. Spelarna i herrlaget nattvandrar på stan och i deras träningsschema ingår dans och bokläsning. Och i rask takt har de gått upp från division 2 till toppen av Allsvenskan och fått stora framgångar i Europa League.

Jag har gått på herrallsvenskan sedan början av 90-talet, och upplever att det mesta av rasismen som fanns då på läktarna har försvunnit, medan sexismen frodas. Vad tror du det beror på?
– Det känns ibland som att det är det sista vapnet vi har. Om jag känner att jag är mycket sämre än dig på fotboll, att räkna eller vad det nu kan vara så kan jag ändå alltid kalla dig för en fitta.

”Alla människor längtar efter gemenskap. Kom överens om vad som ska ge den gemenskapen hos just er. Ska vi skrika på varandra i det här laget? Ska vi skrika på domaren?”

Peter berättar att när han pratar och skriver om fotbollens ansvar och möjligheter att bidra till att stoppa våld kommer mycket kritik från fotbollssupportrar som tycker att de måste ha rätt att hata.
– Jag tror kanske inte att alla förstår att de är del av en våldsskapande och kvinnohatande struktur när de står i en klack där 5000 personer skriker hora åt motståndare eller domare.

Varför är just fotbollen så drabbad av sexism?
– Lagidrott bland herrar innehåller alla de fyra grogrunder som forskning visar ökar benägenheten att ta till våld – Känslomässig begränsning, heterosexism, social retsamhet och ansträngning. Och fotbollen specifikt är ju så stor och har sådana manliga fixstjärnor. Sedan skulle klubbarna och förbundet skulle kunna göra så mycket mer. Samma år som Alexander Gerndt (tidigare landslagsspelare red. anm) blev dömd för misshandel av sin fru tog Svenska Fotbollförbundet bort kravet på att ta avstå från våld för att få spela i landslaget. Vad säger det?

Vad innebär mansnormen för dig?
– Föreställningar och förväntningar hur man ska vara som man – initiativtagare, försörjare, alltid redo för sex. Mansnormen skadar alla, men på olika sätt. Utanförskap och hemlöshet drabbar främst män, och 70 % av alla som tar livet av sig i Sverige är män. Det gemensamma är våldet, som drabbar alla kön, men där misstänkta förövarna till 85 % är män.

Om man själv spelar i ett korplag och vill ändra på kulturen där, hur kan man göra då?
– Alla människor längtar efter gemenskap. Kom överens om vad som ska ge den gemenskapen hos just er. Ska vi skrika på varandra i det här laget? Ska vi skrika på domaren? Ska vi ta massa gula kort för att vi inte kan uppföra oss? Kanske vi istället kan vara ett bättre lag och bättre människor samtidigt?


Vill du spela korpfotboll? Anmäl ditt lag här.

Peter Svensson
SpelarkarriÄr: IFK Munkfors, Sörby IK, Warta IF, Atletico Stockholm.
Korpmeriter: Vunnit serien i Korpen Sundbyberg med Pudanpää samt kommit tvåa i Korpen Stockholms lunchslutspel 2017 med M/S Stockholm.
POSITION: Mittback första åren,
center/forward sista åren.
STYRKOR: Vill utveckla(s). Vill påverka(s). Vill förändra(s). Tror på människors inneboende goda!
Svagheter: Har omförhandlat känslor större delen av livet så jag har svårt
att nå och visa dem.
Yrke: Arbetar våldsförebyggande. Föreläste för Korpen Stockholms lagledare och domare inför årets innefotbollssäsong.
MOTTO: Be the Change.

Liknande artiklar