Lagledarna

”Vi ska vara ett alternativ, inte en konkurrent”

Det var inte bättre förr, inte i Korpen Stockholm.
Det tycker i alla fall inte Anette Karlsson. Hon är stolt
över hur proffsig och välkomnande föreningen har blivit.


Du spelade länge i laget Bättre förr…

– Ja, jag gjorde ju det. När jag flyttade ner från Boden fick jag plats i ett lag som en kompis kompis hade, som hette Stumporna. Så otroligt förnedrande namn. Där var jag med i en säsong och sen startade jag mitt eget lag som hette Bättre förr. Vi gick rakt igenom seriesystemet men när vi var som bäst hoppade våra stora stjärnor, som hade spelat på hög nivå, av och året efter gick det inte alls bra. Då var vi verkligen bättre förr. Jag var 44 när jag slutade.

Saknar du att spela?

– Ja, jag saknar det sociala, laget och lagspelet. Men nu har jag hittat crossfit, det är något slags lag det också. Jag är absolut en lagspelare, inte den där som gör alla målen. Men jag är med, man vet att jag alltid kommer.

Du arbetar i Korpen Stockholms styrelse sedan tio år tillbaka, det är så du vill säga, att du arbetar och inte sitter…

– Ja, jag har sett förvandlingen från något som kanske inte var så bra till den mycket proffsiga förening det är nu. Vilken resa!

Vad är det som driver dig till att vara verksam i Korpen Stockholms styrelse?

– Det är att få tillhöra ett idrottssammanhang, att få vara med i idrotten. För mig är det som en naturlig fortsättning att få vara med och påverka men ändå vara med i laget på något sätt. När jag kom fanns det inte jättemycket tankar på hbtq, integration och jämställdhet och styrelsen var inte helt samspelt. Nu är det helt annorlunda.

Om du blickar framåt, vad vill du att föreningen ska uträtta framöver?

– Jag skulle vilja att fler upptäcker Korpen och att alla känner att de får vara med, även om man som jag är 52 år gammal.

Är det inte riktigt så nu?

– Jo, det tror jag ändå. Vi satsar mycket på Fair Play och vänder oss mot icke binära, såna som känner att de inte platsar någon annanstans ska känna att de får vara med oss. Alla ska vara välkomna utifrån sina förutsättningar. Vi har gått ner i åldrarna också. Vi ska absolut inte ha verksamhet för barn, den ska de vanliga idrottsklubbarna hålla på med. Vår uppgift är att fånga upp dem som slutar i andra klubbar. Vi ska vara ett alternativ, inte en konkurrent till Hammarby och Djurgården.

Du är specialpedagog och jobbar på ESS-gymnasiet. Du har bland annat startat fotbollslag för ensamkommande och har fått in dem i Korpen. Berätta!

– När jag skulle starta det här laget hade vi inga skor, inga strumpor, inga tröjor. Vi hade ingenting. Jag ber inte gärna om hjälp, men skrev ändå på Facebook och fick in tusenlappar från folk som jag knappt kände.

Vad har du lärt dig?

Jag har lärt mig att det betyder mycket för de här killarna att få tänka på något annat än de utvisningshot som många av dem lever med.


Anette Karlsson

Roll: Ledamot i Korpen Stockholms styrelse.

Tidigare: Lagkapten i laget Bättre förr.

Ålder: 52 år.

Gör: Är special­pedagog på ESS-gymnasiet.


Vill du spela korpfotboll? Anmäl ditt lag här.

Liknande artiklar