Lagledarna

Från DJ-båset till fotbollsplanen

I år firar Kalle Lång-Kalle Josephson 20 år som fotbollsspelare inom Korpen Stockholm. Som styrelseledamot i föreningen vill han få fler tjejer, nyanlända, icke-binära och transpersoner att motionera tillsammans.

Text: Linda Kling. Foto: Viktor Gårdsäter.

Vilken tycker du är den viktigaste frågan för Korpen Stockholm framöver?
– Den viktigaste frågan är alltid att locka så många aktiva som möjligt. Att få fler att inse glädjen i att röra sig tillsammans med andra. Korpen är en organisation för alla och en utmaning, eller något vi lägger kraft på just nu, är att locka fler tjejer, personer som varken definierar sig som tjej eller kille och nyanlända.

Du är även med i jämställdhetskommittén, vad gör ni?
– Kommittén har bara funnits i några månader, men startades av den anledning jag nyss nämnde. Korpen har fortfarande svårt att rekrytera medlemmar som inte är killar och det vill vi ändra på. Hittills har vi bland annat startat fotbollsträningar för transpersoner och ickebinära. Vi vill visa för alla människor att vi är en öppen och tolerant organisation där ingen ska behöva vara rädd för hur man ska bli bemött.

Det är ”tjejernas år” i år, vad innebär det?
– Att vi fokuserar på allt som kan öka känslan för tjejer att känna sig hemma i Korpen. Vi har bland annat utbildat fler kvinnliga domare, så att det ska gå att ha en fotbollsmatch helt utan killar på planen.

Du är lagledare för fotbollslaget Hjärtat, hur märks jämställdhetstänket i ditt ledarskap där?
– Jag tänker inkludering där också. Just nu ligger vi i division 1 och har inga tjejer i laget. Det är trist, men ju högre vi har klättrat i divisionerna, desto färre tjejer har vi blivit. Mitt ledarskap har ändå alltid utgått från att jobba med de spelare vi har. Jag vill att de som presterar ”sämst” ska få möjlighet att bli bättre och det blir de bara genom speltid. En annan sak är att vi har byggt laget kring en social situation, inte en strävan att vara bäst. Mot nya lagmedlemmar är vi väldigt öppna med att vi inte accepterar att man beter sig illa på plan. Vi i Hjärtat skriker inte nedsättande ord till varandra eller till våra motståndare. Vårt mål är att spela bra fotboll på ett så schysst sätt som möjligt.

Hur gick det i utesäsongen?
– Vi gjorde en svag säsong i division 1 men lyckades hålla oss kvar efter en mirakelseger mot serieledarna i sista matchen.
Du är kanske mer känd som DJ än som fotbollsspelare. Hur funkar det att kombinera ditt jobb med korpfotboll?
– Det händer ganska ofta att jag avslutar en spelning vid tretiden på morgonen och sen ska jag iväg på match tre, fyra timmar senare. Det är ju tufft, men jag har bara försovit mig en gång. Det galnaste jag varit med om var när jag spelade i Berlin en fredagkväll och vi skulle ha turnering i Stockholm på lördagsmorgonen. Jag hade bokat ett flyg 4.30 och framåt midnatt frågade jag klubbägaren när de stängde. ”Vi har inga regler här” blev svaret. Det slutade med att jag fick dra mitt i spelningen och åka direkt till flygplatsen. Men jag kom i tid till vår första match på lördagsmorgonen. 


Vill du spela korpfotboll? Anmäl ditt lag här.

Kalle Josephson
Position: Forward.
BÄSTA FOTBOLLSEGENSKAP:
Svårslagen i luften.
LAG: Hjärtat.
GÖR: DJ, skådespelare och jobbar med PR.
BOR: Söder.
Ålder: 38.

Liknande artiklar