Proffset

Nilla Fischer

Riktigt grymma tacklingar är det som får Nilla Fischer att trivas i backlinjen. I fotbolls-VM har landslagets mittlås haft stort ansvar. Som många andra backar har hon testat olika positioner – och inte själv valt att spela i försvaret.

Hur blev du mittback?
– Pia (Sundhage) placerade mig där, för hon tyckte att jag hade kvaliteter för det. Hon gillade mitt offensiva passningsspel och min spelförståelse. Jag är bra på att läsa av var bollen ska hamna och se vilka ytor som behöver täckas när motspelarna gör löpningar. Tidigare har jag mest spelat innermittfältare, vänsterback och vänsterytter.

Vad tycker du själv gör dig till en bra försvarare?
– Fysiken, närkamperna, passningarna och huvudspelet. Det har alltid varit mina starka sidor.

Backlinjen kan få mycket kritik vid en förlust. Men vem bär ansvaret egentligen? Anfallarna kan väl alltid göra fler mål?
– Tja, det beror ju på hur många chanser de har haft. Vi backar ska hjälpa anfallarna att komma till avslut. Ofta måste hela laget prestera bättre vid en förlust.

Händer det att du ältar matcher i efterhand och tänker att du kunde agerat annorlunda?
– Ja, alltid! Både om vi vinner och förlorar. Men på den här nivån måste man ställa om snabbt till nästa match. Jag brukar tjura en dag, sedan får det vara över. Just nu är jag besviken på matchen igår, då vi förlorade mot Schweiz med 3-1. Hela laget hade för dålig energi. Jag försöker fundera både själv och tillsammans med mina lagkamrater hur vi kan bli bättre.

Vilka egenskaper värderar du hos en backkollega?
– Samma som hos alla andra på planen. Att man kommunicerar med sina medspelare, visar tydlighet, och är lugn och trygg i sitt spel. Alla fyra backarna i landslaget är bra på positionsspelet och på att nicka.

Hur sköts kommunikationen mellan landslagets backar?
– Det är enkla direktiv. Vi säger mest ”flytta hit, flytta dit”. Har vi tid att diskutera en situation så gör vi det. Typ: ”Du kan göra så här och jag kan göra så här, så blir det bra för alla”. Kommunikationen sker mycket genom mig som mittback, men alla fyra är delaktiga.

Hur skulle du organisera ett försvar i ett sjumannalag?
– Då skulle jag nog vilja spela 2-3-1. Köra offensivt för att göra mycket mål.

Vad kan en Korpen-spelare lära sig av att titta på er?
– Jag har hört att det smäller mycket i Korpen, så möjligen kan man lära sig lite finlir av oss.

Vad är det fulaste du gjort för att stoppa en anfallare?
– Som back gillar jag att göra riktigt grymma tacklingar. Någon gång kanske jag missar bollen, men det händer inte så ofta. Jag har inte gjort så mycket fult, faktiskt. Men glidtacklingar är verkligen min grej. Det krävs mod och timing, det är viktigt att våga slänga sig. Man får testa sig fram för hitta rätt känsla, men för mig kommer det naturligt.

Vem drömmer du om att glidtackla?
– Abby Wombach. Hon är en av de bästa i världen, så det vore kul!

Vad måste absolut funka i den svenska backlinjen i VM?
– Vi måste släppa in färre mål, helt enkelt. För att lyckas med det ska vi blir mer aggressiva, falla lite tidigare och springa närmare varandra. Hela laget måste spela tajtare. Det är ju inte bara backarna som försvarar, utan alla spelarna tillsammans.

Intervjun med Nilla gjordes inför VM 2015 och publicerades i Grus #1 2015.


Vill du spela korpfotboll? Anmäl ditt lag här.

NILLA FISCHER
Ålder: 30 År.
Klubb: VFL Wolfsburg.
Position: Mittback.
Tröjnummer: 4.
Aktuell: Leder landslagets försvar i VM i Kanada. I Sveriges grupp finns Australien, USA och Nigeria.

Liknande artiklar