Lagledarna

Glädjespridaren Khrosh Nori

Flera gånger har han tänkt att laget kommer att bli avstängda från matcherna. Istället har Top FC fått oväntad backning. Khrosh Nori har hittat lösningen på lagets utmaningar.


– Min fru har sagt till mig att jag aldrig ska glömma skälet till varför jag startade ett lag med ensamkommande ungdomar. Om det behövs ska jag tatuera in ordet glädje på armen, för att inte glömma att det viktiga är just det- att sprida glädje på plan och i laget.

Hur märker du att du och idrotten lyckas med mottot?

– Genom att laget fokuserar på det som går bra, istället för på det som går dåligt. Vi har förlorat många matcher. Men en gång ledde vi med 5-2 och när jag coachade laget att backa hem och försvara övertaget började killarna istället dribbla och försöka göra ännu fler mål. Det slutade med att vi förlorade den matchen också. Istället för att låta vinnarinstinkten ta över berömde killarna varandra för att ha dribblat och gjort tunnel på motspelarna och jag verkligen såg stoltheten lysa i deras ögon. Det är sådana stunder jag ser glädjen i idrotten.

Hur kommer det sig att du startade ett lag för ensamkommande?

– Jag hade engagerat mig i Djurgårdsandan under flyktingströmmen 2015 med att guida nyanlända ungdomar in i samhället. När jag träffade killarna önskade många att få spela riktig fotboll, ha ett lag och möta svenska spelare. Så jag kontaktade Korpen. När de förstod att jag ville starta ett lag med ensamkommande ungdomar fick vi hoppa in i en serie direkt trots att det var mitt i säsongen.

Vilka utmaningar har du stött på i din roll som tränare?

– I början var det tuff attityd i laget mot både domare och motspelare. Jag tänkte ofta att vi skulle bli avstängda från Korpen men de hade tålamod med oss. Successivt började mina killar också att tacka motståndarna och domarna, de tog ansvar för både spelet, utrustningen och matcherna.

Har idrotten en extra viktig social funktion att fylla för nyanlända?

– För alla ungdomar i utsatthet innebär en match eller träning en fredagskväll att de får en kväll borta från ställen som Plattan, borta från alkohol eller droger. För mig har det också varit väldigt viktigt att poängtera att på planen och i omklädningsrummet är det fotboll vi spelar och de regler som gäller för idrotten gäller alla, oavsett bakgrund och etnicitet. De konflikter man upplevt tidigare lämnar man utanför planen.

Vad vill du ha ut av ditt engagemang i Top FC?

– Jag vill ge nyanlända ungdomar en chans att umgås, dela hall med andra lag, en väg in i föreningslivet, förståelse för hierarkier och regler i idrottsvärlden och en kontakt med det svenska samhället.

– Du är nybliven ledamot i Korpen Stockholm. Hur kan föreningen bli bättre på integrationsfrågor?

– Genom att jobba mer på att synas och finnas i förorterna, bredda sina målgrupper till andra än svenskar och nå dem på deras egen hemmaplan. Genom att säga: ”Det här är Korpen. Välkommen in i idrotten, vi behöver er och varandra!”


Khrosh Nori

Ålder: 37 år

Yrke: Jobbar på Länsstyrelsen

Lag: Top FC

Position: Back

Roll: Lagledare och ordförande i fotbollslagets styrelse samt ledamot i Korpen Stockholms styrelse

Serier: ett ungdomslag inomhus i Korpen, ett ungdomslag i division 1 i Korpen, samt ett lag i Svenska Fotbollförbundets serie, division 7.

Hemmaplan: Hagsätra


Vill du spela korpfotboll? Anmäl ditt lag här.

Liknande artiklar