Intervju Porträtt

Från Korpen till eliten

Han har dömt både EM och Champions League. Sommaren 2014 fick Jonas Eriksson ensam representera Sverige i fotbolls-VM i Brasilien. Men allt startade i Korpen.

Jonas Eriksson är Sveriges hetaste fotbollsdomare just nu. De internationella uppdragen avlöser varandra och snart kröner han karriären med VM i Brasilien. Tillsammans med de assisterande domarna Mathias Klasénius och Daniel Wärnmark, kommer Jonas Eriksson att få försvara de svenska färgerna under sommarens fotbollsfest.

– Det är en dröm som går i uppfyllelse. Naturligtvis hade jag gärna delat upplevelsen med ett svenskt landslag, men nu hoppas jag att vi kan hamna i fokus istället. Det kanske kan få fler att vilja bli domare, säger Jonas Eriksson.

Som många andra domare började Jonas Eriksson som spelare. I barndomen drömde han om att bli spelarproffs. Men det var ingen realistisk dröm, enligt honom själv. Han var inte värdelös på plan, men han hade ett humör som förstörde för både honom själv och andra.

Trots att han ofta hamnade i bråk med domaren – eller kanske på grund av det – fick han som 14-åring erbjudande om att döma en korpmatch mellan två gubblag hemma i Luleå.

– Det var jättesvårt. Spelarna var äldre än min pappa och riktigt tuffa mot mig. Men jag kände igen mig själv i dem och det tror jag var bra. Jag förstod hur de skulle hanteras. Och gubbarna märkte att jag tog uppdraget seriöst, så jag fick fortsätta.
Det var där, på korpplanen i Luleå, som Jonas Eriksson insåg att han hade fallenhet för att döma.

När han som 18-åring flyttade till Stockholm för att göra lumpen slutade han spela själv och satsade helhjärtat på att bli en bra domare. På den vägen är det. Idag är han 40 år och har över 200 allsvenska matcher i ryggen, liksom en mängd internationella uppdrag, både landskamper och cupspel.

– Jag tror att det är min förmåga att bemöta människor som har tagit mig så här långt. Jag är bra på att få folk att lita på mig och göra som jag vill fast de inte håller med mig, säger han och tillägger:

– En domare tar i snitt 400 beslut under en match. Det är självklart att några kommer att vara felaktiga. Speciellt om det filmas mycket, då är det svårt att döma. En bra spelare har respekt för det.

”En domare tar i snitt 400 beslut under en match. Det är självklart att några kommer att vara felaktiga. Speciellt om det filmas mycket, då är det svårt att döma. En bra spelare har respekt för det.”

Han har även sin civila karriär att tacka sin domarframgång för, menar han. Jonas arbetade i många år som chef på ett företag som säljer tv-rättigheter. Där fick han möjlighet att utveckla sitt ledarskap, resa och lära känna många olika kulturer.
Men sedan 2011 är han domare på heltid och han ångrar inte att han lämnade sitt vanliga jobb.

– Det har gett mig tid att träna mer, vilket verkligen behövs i min ålder och på den här nivån.

Idag väger han 10 kilo mindre än för tre år sedan och har ökat både sin muskelmassa och sin uthållighet.

– Hade inte det hänt hade jag inte blivit uttagen till VM.

Det stora mästerskapet tar upp stor del av hans tid just nu. Under våren har de uttagna domarna omkring 50 kursdagar där de detaljstuderar de deltagande lagen och diskuterar alla tänkbara situationer i oändlighet. Allt för att de ska bli så samspelta som möjligt.

– Det är otroligt viktigt att alla domare går in i VM med samma attityd och mentalitet, säger Jonas.

Hittills har hans karriär varit rak och befriad från djupa svackor. Men motgångar har han naturligtvis stött på. Allt från felbeslut och sågningar i media till arga, hotande fans.

– Som domare är ditt mål att ingen ska komma ihåg dig efter en match, då har du gjort ett bra jobb. Men ibland blir det mycket snack efteråt och det kan vara tufft, även om jag aldrig följer medierapporteringarna.
Senaste det hände var i Champions League-matchen mellan Manchester City och Barcelona. City förlorade med 2-0 och efteråt skyllde tränaren Manuel Pellegrini förlusten på Jonas Eriksson.

I matchen blev Demichelis utvisad för en tackling på Messi. Tacklingen ledde också till en omdiskuterad straff som Messi sköt i mål. På presskonferensen efteråt sa Pellegrini bland annat: ”Det var ingen bra idé att sätta en domare från Sverige att döma en sån här match. Det spelas viktigare fotboll i Europa än i Sverige.” Uttalandet gav honom två matchers avstängning.

– Det är så det fungerar. Inför vissa matcher vet man att det blir kritik oavsett vad som händer. Det är som i politik, det är alltid någon som blir missnöjd.
Jonas menar att han har lagt den incidenten bakom sig. Nu siktar han framåt – mot VM. Vad som händer sedan vet han inte.

Proffsdomare pensioneras vid 45 års ålder. Du har fem år kvar, kommer vi att få se dig i Korpen igen?

– Haha, jag önskar att jag helhjärtat kunde svara ja på den frågan för artikelns skull, men ärligt talat så tror jag inte det. Den dagen jag lägger proffspipan på hyllan så slutar jag nog helt och hållet. 

Intervjun gjordes inför fotbolls-VM 2014 och publicerades i Grus #1 2014.


Vill du spela korpfotboll? Anmäl ditt lag här.

Liknande artiklar