Intervju

”Alla kan coacha”

I Korpen behövs ingen stark ledare som pekar med hela handen, säger Pia Sundhage, förbundskapten för svenska damlandslaget.

Vad betyder lagsammanhållning för resultatet, anser du?
– Man kan ha en jättebra sammanhållning utan att prestera ett skit. Att däremot prestera bra utan sammanhållning, det är svårare. Kanske inte så länge man har medvind, men blir det grus i maskineriet så är det mycket lättare att vända och börja prestera bra igen om lagsammanhållningen är bra.

Hur definierar du lagsammanhållning?
– Det är när alla i laget känner att de får vara med och att de har något att bidra med. Att varje person respekteras för vem man är och att man har en tydlig roll i laget.

Behövs det en lagledare/tränare i varje lag?
– Inte på korpennivå. Men det kan ju vara bra att sätta upp några gemensamma ramar om vart man vill nå och vilken spelstil man ska ha. Jag spelade själv lite inomhusfotboll efter min karriär och vi tog ett gemensamt ledaransvar. Vi lät det vara en tillåtande och trevlig miljö.

”Det krävs positiv kritik på minst tio punkter för att väga upp negativ kritik på en.”

Vad är viktigt att tänka på när man coachar varandra i ett lag?
– Det är samma som för en ensam coach. Att vara närvarande och ge individuell bekräftelse och feedback. Alla är olika och behöver motivation och inspiration på olika sätt.

Du har en teori om feedback som du praktiserar, berätta!
– Ja, det var en klok käring som jag träffade i USA som sa till mig att det krävs positiv kritik på minst tio punkter för att väga upp negativ kritik på en. Det tror jag på, fast jag har reducerat det från tio till sju punkter. Jag har träffat många tuffa spelare som sagt ”jag vill ha rak kommunikation, jag tål negativ kritik”. Det kanske du gör, men du kommer inte att utvecklas som spelare om du inte får sju gånger så mycket positiv kritik.

Du har nått stora framgångar som tränare och anlitas flitigt som föreläsare i ledarskapsfrågor. Är du en naturbegåvning eller har du fått arbeta hårt för att nå dit du är idag?
– Haha, jag vet inte riktigt. Jag har alltid tyckt att det har varit roligt. Och visst har jag fått tid och möjlighet att utveckla mitt ledarskap. Framförallt så har jag tagit mig tid att reflektera kring det. Det tror jag är viktigt.

Hur tänker du när du bygger ett lag?
– Jag vill inspirera till kreativitet och för det krävs det olikheter bland spelarna, både vad gäller spelstil och personlighet.

Vad säger du till spelarna innan match?
– Inte ett skit. Snacket precis innan match sköter assisterande förbundskapten. Jag har lärt mig att delegera och själv göra det jag är bra på.

Vad är det?
– Att kommunicera med spelarna under match och träning. Jag är bäst när jag är nära plan och kan känna situationen.

Hur hanterar du och laget motgångar?
– Även om man är jävligt nere direkt efter en förlust så är det viktigt att ha ett positivt kroppsspråk. När USA förlorade mot Norge i öppningsmatchen i OS 2008 sa jag direkt åt tjejerna: ”Alla tittar på oss nu, vad vill ni att de ska se? Ut med er på plan och jogga ner, sträck på er och visa att vi är här för att ta guld!” (USA tog senare hem OS-guldet, reds anm.) När du tar ut ett lag inför match innebär det alltid att du måste ge vissa nobben.

Tycker du att det är jobbigt och kan du ge något tips till Korpenledaren i samma situation?
– Jag tycker inte att det är tufft, det är mitt jobb. Och har jag gjort mitt jobb bra så blir ingen spelare förvånad. Som lagledare har man makten att välja väg mot målet. Men i Korpen är kanske målet bra stämning snarare än vinst. 

 Intervjun med Pia Sundhage publicerades i Grus #1 2014.


Vill du spela korpfotboll? Anmäl ditt lag här.

Pia Sundhage

Ålder: 52 år, snart.
Yrke: Coach för landslaget.
Tjänar: Sämre än vad du tror!
Passion: Countrymusik.

Liknande artiklar