Spelarkrönika

Fler derbyn tack!

Old firm. Eviga derbyt. Mercyside derby. Superclasico. Derby della Capitale. Tvillingderbyt. Oavsett vad de kallas och var de spelas, i Glasgow, Belgrad, Liverpool, Buenos Aires, Rom eller Stockholm är det något extra med dem. Derbyna. Matcherna mellan två lag från samma ort.

Tabellen har plötsligt ingen betydelse. Spelar ingen roll ifall Milan eller Real redan avgjort ligan medan Inter och Atletico är nedflyttningsklara, i Derby della Madonnina respektive El Derbi madrileño är inte bäst i landet viktigast. Det är bäst i stan.Vilket märks på intresset vid sidan av planen; årets högsta publiksiffor noteras regelmässigt vid stadskamper.

Det här kan Korpen Stockholm utnyttja. Visst, intresset för korpfotboll är rekordstort i huvudstaden –på planen. Utanför sidlinjerna finns dock gott om utrymme (bokstavligt och bildligt talat) för förbättringar. I en vanlig korpmatch kan publikssiffran normalt redovisas med ena handens fingrar och bestå av någons barn, någon annans sambo, någon för dagen knäskadad lagkamrat, någon för tidig spelare i matchen efter och kanske någon som rastar hunden och stannat för att ta fram en bajspåse. Publiksiffra: 5. I bästa fall som sagt. Om det inte regnar. ”I en vanlig korpmatch kan publikssiffran normalt redovisas med ena handens fingrar.”Fler heta korpderbyn skulle lätt fördubbla publiksiffrorna. Vi snackar tvåsiffrigt! Nu är ju varje match i Stockholmskorpen på sätt och vis ett derby, rent geografiskt. Men känslosam rivalitet kan ju infinna sig även på andra sätt, exempelvis mellan lag i samma bransch. I årets Herr Morgon Kungsholmen Division 2 möts till exempel Peab Drifters och NCC IF i ett garanterat laddat möte. Byggboom på Stadshagens IP. Med ett mer aktivt tvångspusslande i seriesystemet skulle också prestigefyllda drabbningar som PwC-Ernst & Young, Gant-H&M och Skatte-verket-Finansinspektionen kunna bli verklighet, för att ändå bara nämna några lag i just Herr Morgon-serierna. Alla som tror det skulle påverka publiksiffrorna räcker upp två händer istället för en.

Jag har själv upplevt skillnaden. En gång iett kvällstidningsderby mellan Aftonbladet och Expressen där stora delar av redaktionerna fanns på plats med partytält och handklapps­kepsar. Mitt sportbladsrosa lag vann men de tre poängen var aldrig huvudpoängen. En annan gång i ett ”centralorganisationsderby” mellan TCO och LO. En facklig kamp mellan arbetar- och tjänstemannarörelserna som avgjordes i slutminuten när den här krönikans undertecknare satte en hård (och hårt dömd) straff till 1–0. Hälften av publiken jublade, de andra fem busvisslade. Mer sånt. Fler korpderbyn på konstgräset och gruset. Då ska ni få se på chockhöjda publiksiffor och kanske lika mycket bengaler och tifos på Bandhagen som på Bernabeu.

Mikael Hedquist, Mittfältare i Mardrömselvan


Vill du spela korpfotboll? Anmäl ditt lag här.

Liknande artiklar