Korpen Stockholm 75 år

1940-1950

De första åren är fyllda av diskussioner och visioner. Förutom lagidrott, skidåkning och löpning står husmorsgymnastik på programmet.

1944

Ett idrottsförbund bildas
Stockholms korpförbund bildas med 20 sektioner för bland annat fotboll, handboll, bandy, gymnastik, gång, badminton, brottning och varpa. Till ordförande väljs Carl Albert Anderson, stadsfullmäktiges ordförande och direktör i Konsum. Avgiften till förbundet beror på företagets storlek: som minst 2 kronor för dem med upp till fem anställda och 40 kronor för dem med över 700 anställda.

Antal utövare: ca 67 000.

1945

Ett första kansli
Stockholms korpidrottsförbund skaffar sitt första kansli på Katarinavägen. Tidigare har verksamheten skötts från ”styrelsemedlemmarnas fickor och bostäder”, som Hans Karlsson från Konsum säger på det första årsmötet. Där diskuteras villkoren för arbetare som idrottar under pågående strejk.

Söndagsidrott får problem

Polisen slår till mot en korptävling i bowling. Brottet: Tävlingen arrangeras på samma tid som gudstjänsterna. Ingen blir straffad, söndagsidrotten kunde fortsätta.

Förslag: Olycksfallsförsäkring

Första förslaget på en kollektiv olycks­fallsförsäkring för korpidrott. Blir verklighet långt senare.

Korpen Sverige bildas

Riksorganisationen Svenska Korpförbundet bildas. Ryssland nämns som en förebild, där korporationsidrotten är stark. Även i USA och Schweiz växer den.

1946

En första medlemstidning

Medlemstidningen Korpbladet startar. Den innehåller bland annat resultat, matchreferat, intervjuer med ledande personer och ”Veckans flicka”, ett miniporträtt av en framstående kvinnlig korpidrottare.

Volleyboll på prov

Volleybollsektionen startar, men blir kortlivad. Den läggs på is efter ett år på grund av brist på ledare.

Massgympa

”Pausgympa” lanseras på arbetsplatserna. Presenteras i en massuppvisning tillsammans med Gymnastikförbundet på Stadion.

1947

Bandyfeber

104 korplag anmäler sig i sammanlagt 17 divisioner. Då det råder elransonering måste alla matcher spelas på naturisar.

Hallbrist

Det råder brist på hallar över hela Stockholm och Korpens årsstämma uppmuntrar staden att anlägga idrottsplatser i anslutning till de större industrierna. Man föreslår provisoriska idrottsplatser och erbjuder att ställa upp med gratis ”fritidsarbetskraft” vid behov.

Posten är bäst på fotboll

Fotbollen har totalt 243 lag i 27 divisioner. Stockholms Postmän vinner elitdivisionen. Hasse Nilsson, 35, gör 11 av säsongens 28 mål.

Internationellt fotbollsutbyte

Ett av Stockholmslagen åker till Finland och möter sina motsvarigheter i Åbo och Helsingfors. När finnarna samma år kommer till Stockholm får de stryk med 7-0.

Lek i snö

”Lek i snö” på Skansen blir ett
av de första stora publika
arrangemangen.

1948

Första fotbollsgalan i Korpen

Fotbollen i Stockholm har lockat 2000 deltagare och firar 15 år med stor bankett på Göta Källare.

Bowling

Stockholmskorpen får sin 500:e medlem när Sjukhusdirektionen ansluter sig med flera bowlingspelare.

Äntligen ytor för idrott

Staden byter mark med staten – Gärdet mot Bromma flygplats. 60 000 kvadratmeter ska vigas åt fotbollsplaner och 10 tennisbanor.

Seriespel i handboll

Handbollssektionen inbjuder till sitt första seriespel för damer
och herrar.

Succé för Folkidrottsveckan

Folkidrottsveckan lockar 12 000 deltagare till Zinkensdamms, Kristinebergs och Östermalms IP, Vasaparken och Karlberg. Tävlingar i fotboll, handboll, friidrott, simning, brottning, varpa och tyngdlyftning. 12-årige (!) Roland Jonsson, anställd på Esselte, imponerar i 100 meter med tiden 15,58,
rapporterar Aftonbladet.

1949

Husmorsgymnastik

5 000 kvinnor, varav 1 500 från Stockholm, deltar i en historisk uppvisning i ”husmorsgymnastik” på Gärdet arrangerat av Korpen.

Hockey-bockey

Hockey-bockey döps om till korphockey. 120 lag ställer upp
i ligaspelet. Senare byter sporten namn igen, idag heter den
rinkbandy.

Friluftssektionen

Korpens friluftssektion bildas. Den ska ordna ”promenader, cykelturer och njutbara utflykter”.

Varm vinter problem för bandyn

117 lag anmäler sig till bandy­serien, men töväder gör att den
inte kan fullföljas.

Kungakannan

Kung Gustav V skänker en pokal till organisationen. Kungens kanna eller ”Kungakannan” blir en eftertraktad trofé i många år framöver. Länge delas den ut till det län som lyckas med flest starter på ett år.

Konflikt med fotbollsförbundet

Konflikten med Stockholms fotbollförbund håller i sig. Företrädaren Emil Bjärne kritiserar Korpen: ”Det kan inte vara nyttigt för arbetarna att både umgås på arbetet och på fritiden, då de inte skulle träffa andra folkgrupper”.

De första åren är fyllda av diskussioner och visioner. Förutom lagidrott, skidåkning och löpning står husmorsgymnastik på programmet.

Fortsätt läs om Korpen Stockholms historia här


Vill du spela korpfotboll? Anmäl ditt lag här.

Liknande artiklar