Fotbollsskolan

Spelare och tränare – så får du det att funka

Sveriges meste landslagsspelare Anders Svensson är idag nyexad fotbollscoach och spelande tränare i Öjersjö IF. Till skillnad från kollegorna har han ingen tränarkarriär i sikte utan jämför sin roll med en korpspelares som coachar sitt eget kompisgäng.


Med sina 148 matcher hör Anders Svensson till de manliga fotbollsspelare som gjort absolut flest landskamper i de svenska färgerna. Med undantag för fyra år i Southhampton var han IF Elfsborg trogen under hela sin 20-åriga elitkarriär. För några år sedan sadlade han om till spelande tränare och var med och tog lilla Öjersjö IF från division 6 till division 5.

– Jag bor själv här i Öjersjö. Det är ett nybyggt bostadsområde där de flesta är födda på 70- och 80-talet och har två-tre barn. Jag tycker att det vore kul om ungdomarna känner att de kan ha en framtid som fotbollsspelare här, säger Anders Svensson, som idag företräder samma klubb som sin åttaårige son.

Samhället ligger strax utanför Göteborg och den som vill utvecklas söker sig till IFK Göteborg, Gais, Örgryte eller Häcken. För att göra Öjersjö IF mer attraktivt vill den forne landslagsmannen bygga upp juniorlag på både dam- och herrsidan. Idag finns ett glapp mellan 13-åringarna och A-laget, som behöver föryngras.

– De flesta är i min ålder. Men det är A-laget som kan dra in pengar till ungdomsverksamheten. Vi vill kunna skicka barnen på cuper och erbjuda gemenskap och kamratskap.

Anders Svensson gör frisparksmålet mot Argentina som skickar ut favoriterna ur VM 2002. Sverige gick vidare ur gruppen men förlorade åttondelsfinalen mot Senegal med 2-1 efter två mål av Henri Camara och ett mål av Henrik Larsson. Foto: Bildbyrån.

I maj tog han examen på en ledarutbildning för elittränare. I klassen gick bland andraKenneth Andersson, Jens Fjällström, Victoria Svensson och Therese Sjögran. En insikt var att det moderna ledarskapet bygger på lagarbete. Förr var det vanligare med en ensam tränare som gjorde allt, förklarar Anders Svensson.

– Idag är det alltid team med videoanalytiker, kostrådgivare, fystränare och sjukgymnast. Det är en bra utveckling, ingen klarar av att göra allt själv.
Men att själv bli tränare är inget som Anders Svensson drömt om.

– Nej, det är faktiskt inget jag har brunnit för tidigare. Men efter den här utbildningen har lusten definitivt ökat. Det var Pontus Farnerud som ville gå den och drog med mig. Vi fick kunskaper som är värdefulla oavsett vilken nivå man satsar på.

Utbildningen har gett honom större förståelse för allt arbete som krävs runt omkring ett lag. Allt ifrån hur man planerar en säsong till att ge instruktioner för att uppmuntra spelarna att ta egna initiativ och bli delaktiga.

– Men det är stor skillnad på division 5 och elitlag. Jag har till exempel sällan samma spelare att välja på två matcher i rad, eftersom folk inte kan komma. På så sätt är det nog ganska likt Korpen, säger Anders Svensson. Men han har en tydlig idé om hur han vill att fotboll ska spelas.

– Jag är nog ganska inspirerad av FC Barcelona under den tiden Pep Guardiola var tränare. Vi ska vara det bollförande laget, skapa målchanser och utvecklas tillsammans. Men det är inte alltid så lätt i division 5. Man får anpassa sig efter vad spelarna är bekväma med.

Anders Svensson har själv haft några tränare som han beskriver som alltför teoretiska. Därför gillar han att vara både spelare och tränare, av praktiska skäl.

– När du själv är ute på planen får du en känsla för vad som fungerar där ute. Ibland har tränare svårt att förstå varför vissa saker inte går som de tänkt sig.
Men det finns, förstås, nackdelar också.

– Man har fullt sjå att koncentrera sig på matchen och att ge direktiv och då kan man missa vissa saker som man kanske hade sett från sidlinjen, säger han.


Anders Svenssons bästa tips till den spelande korptränaren:

1. Stoppa svamlet
Att vara rak och ärlig är jätte-viktigt. Säg vad du tycker och
vela inte. Om du vill sätta en spelare på bänken eller att
någon ska byta position så ge inga svävande förklaringar om anledningen. Säg exakt som det är: ”I dag har jag inga backar och jag tycker att du är den forward som passar bäst att gå ner i försvaret.” Spelaren kanske blir besviken men du får respekt i det långa loppet. Alla genomgångar före matchen ska också hållas korta!

2. Överraska
Vid fasta situationer eller om man måste vända ett underläge i slutet av matchen är det viktigt att använda fantasin. Överraska motståndaren! En klassiker är desperat forcering, då man flyttar upp en mittback in i motståndarnas straffområde för att skapa oro. Sedan lyfter man in bollar och försöker peta in dem. Vad du än gör: Försök aldrig att tjonga in ett långskott från mittlinjen!

3. Släpp bollen
Var inte för egoistisk, särskilt inte om du hör till lagets stjärnspelare. Passa dina lagkompisar även om du vet att du går förbi motståndaren åtta av tio gånger. Om du går själv alltför ofta riskerar du dessutom att få en extra försvarare på dig nästa gång. Men tänk också på att de flesta tycker att det är kul att vinna matcher, så håll inte igen för mycket.

4. Spela centralt
Om du ör spelande tränare ska du se till att vara mittback eller innermittfältare. Som mittback har du bra överblick och ser allt som händer framför dig. Som innermittfältare har du spelare åt alla håll och fungerar som ett nav för laget.
Båda positionerna innehas vanligtvis av ledargestalter på planen, som är naturligt delaktiga i snacket och samarbetet. Du kan lätt ge direktiv: Pusha och peppa, men också ryta till om någon inte tar sina löpningar.

5. Håll balansen
Att ta ut ett lag utan att riktigt veta vilka som dyker upp är förstås en utmaning. Men tänk på balansen. Om du sätter en offensiv spelare på ena kanten, så välj en mer försvarsinriktad på den andra. Fundera på olika scenarion i förväg, så blir du mer förberedd.

6. Ha en sidekick
Det är praktiskt att ha en hjälptränare, både under matchen och för att rodda allt praktiskt, till exempel att få folk att komma i tid. Se till att ni turas om att spela och stå vid sidan om. Den som följer matchen från kanten riskerar inte att missa något, medan den som spelar får en känsla för vad som funkar där ute. I pausen kan ni bolla med varandra vad som behöver göras. Utan hjälptränare riskerar du att ta slut innan matchen är det.

Anders Svensson väljer tre tränare:



KLAS INGESSON, IF ELFSBORG:
”Han sade själv att han inte var något taktiskt geni, ingen supertränare. Men han hade en enorm förmåga att ge energi och ingjuta mod i truppen. Han hade en enorm pondus med sin bakgrund och spelstil. Ingen sade emot honom, för alla visste vad han själv hade åstadkommit som spelare. Han fick alla att ta sig ut på planen och ge allt. En fantastisk inspiratör som gick runt och pratade och dunkade folk i ryggen.”



LARS LAGERBÄCK, SVENSKA LANDSLAGET:
”En otroligt noggrann, analytisk och taktiskt skickligt coach. Han och Tommy Söderberg passade bra som förbundskaptener. De blev kompletta ihop. En slagsföregångare inom teamledarskap.”



PETER WETTERGREN, ASSISTERANDE TRÄNARE I IF ELFSBORG, I DAG ASSISTERANDE I SVENSKA HERRLANDSLAGET:
”Den bästa tränare jag haft. Kunnig, taktisk och med bra spelförståelse. Jag har alltid haft egna idéer om hur jag vill spela, men han kunde ifrågasätta dem på ett sätt som fick mig att tänka i helt nya banor, så att jag kom ett steg längre. Passar bra som assisterande, eftersom han då kan jobba enskilt med spelarna.”

VM-hjälten listar tre VM-minnen:

JAPAN/SYDKOREA 2002

”Det här har jag berättat om säkert 200 000 gånger! Vi mötte favoriterna, Argentina. De var tippade att vinna hela VM men
var tvungna att slå oss. Vi fick en frispark och Henrik Larsson frågade om jag var sugen på att slå den. Det var en otrolig glädje när den gick in i krysset och vi lyckades ta oss vidare till slutspelet. Matchen slutade 1-1.

USA 1994

”Det var en fantastisk upplevelse när Kenneth Andersson nickade in kvitteringen, 2-2, mot Rumänien. Jag har även många minnesbilder från gruppspelet mot Ryssland. Den sommaren var jag 17 och spelade i Elfsborgs juniorlag.”

SPANIEN 1982

”Jag var sex år och såg världens genom tiderna bästa lag, Brasilien. Det var ett stort ögonblick. Oerhört vacker fotboll. Jag kollade på tv med familjen hemma i Göteborg och det var mycket krönikor och reportage
runt omkring, minns jag.”


Vill du spela korpfotboll? Anmäl ditt lag här.

Liknande artiklar