Taktik

Varianter runt hörnet

11-fotboll och 7-fotboll har många olikheter men en av de tydligaste märks i samband med hörnor. Mindre mål och mindre ytor (men lika stora målvakter, minst) och begränsade förmågor när det gäller att pricka och nicka med precision gör att traditionella hörnvarianter inte sällan resulterar i en öppen målchans – för det kontrande motståndarlaget. För att undvika detta redovisar Grus här tre hörnvarianter med den gemensamma ambitionen att komma till avslut: Bandyhörnan, Klunghörnan och Hamrinhörnan.

hörnor02

Klungan

De små och trånga straffområdena är ofta en nackdel för laget som har fått hörna. Det är svårt att löpa loss från sin markering, svårt att få utrymme för avslut på liten kvadratmeteryta. Men straffområdenas trångboddhet i 7-fotboll kan vändas till en fördel genom att bygga hinder för målvaktens möjligheter att agera. I ”Klungan” ställer alla spelare i anfallande laget upp sig tätt ihop vid första stolpen (utom hörnläggaren och ev en spelare som säkrar på djupet). Det betyder åtta spelare (4 i anfall och lika många försvarare på liten yta precis framför målvakten vars handlingsutrymme då blir begränsat. Allt som behövs nu är en riktningsförändring av bollen i form av en lätt skarv av en anfallare. Eller en felträff av en försvarare.

hörnor01

Hamrin

Korta hörnor används inom 11-fotbollen i första hand som ett sätt att ge inläggsskytten en annan bättre vinkel eller bryta mönstret och störa koncentrationen i motståndarlagets markeringsspel. I 7-fotboll är avstånden kortare vilket betyder att en förbättrad vinkel lite längre ner i banan direkt också innebär skottläge och därmed målchans. Två spelare gör ”avspark” vid hörnflaggan. Ofta kommer då en försvarare raskt ut för att stöta – men ofta till att börja med bara en vilket innebär att hörnläggaren med kompis får ett 2-1-läge som antingen kan användas för att spela sig till ett skottläge i bättre vinkel – eller utnyttja den obefintliga offsiden och sätta tillbaka bollen till hörnläggaren som avancerar längs kortlinjen i bästa Kurre-Hamrins-3-1-mot-Tyskland-i-VM-i-Sverige-1958-sätt (Fråga en förälder om du inte minns. Eller en förälders förälder.)

hörnor03

Bandy

I valet mellan att slå ett inlägg mot första eller andra stolpen är det rätta svaret oftast varken eller utan ”snettinåtbakåt” mot en släpande spelare som kan möta på ett tillslag. Denna hörnvariant utgår från samma prinicip: Ingen lyra in mot målvaktens famn, som ändå oftast bara leder till en snabb kontring, utan istället en hård passning längs marken i riktning mot ytan mellan straffpunkt och målområdeslinje. Där möter en medspelare med två valmöjligheter – gå på skott direkt eller släppa bollen vidare till nästa medspelare med två valmöjligheter – gå på skott direkt eller släppa bollen vidare. Och så vidare. När ”bandyhörnan” är som effektivast har ingen spelare i förväg en aning om vem som hoppar över och vem som slår till. Då kan ju inte heller motståndarlaget ha det och överaskningsmomenten är monumentalt.


Vill du spela korpfotboll? Anmäl ditt lag här.

Liknande artiklar