Fotbollsskolan

Tunnla med tåpaj!

Glöm konstgräs och grusdamm! Nu är det dags att ställa om från utefotboll till five-a-side. ”En helt annan sport”, enligt assisterande förbundskaptenen i futsal-landslaget.

Ifutsal måste man kunna fatta snabbare beslut och samarbeta mer, säger den assisterande förbundskaptenen när vi får ett samtal över telefonen.
– I fotboll kan du göra mycket på egen hand, men det är svårare i futsal. Ytorna är mindre, bollen rullar snabbare och motståndarna är närmare. För att lyckas behöver man samarbeta genom väggpass och andra kombinationer. Det blir många en-mot-en-lägen, men om du lyckas finta dig förbi en försvarare så kommer snabbt en ny.

Hur ska man tänka som lag?
– Det handlar mycket om att skapa ytor för varandra. I fotboll passar man ofta till den medspelare som rör sig, men i futsal fungerar det inte så. Det anfallande laget måste hela tiden värdera varje passning. Förlorar du bollen i fel läge så straffar det sig direkt genom kontringar. Tittar man på amatörmatcher i Sverige så tappar lagen bollen hela tiden. Det är kul för publiken, men det är svårt att bli framgångsrikt som lag om man släpper in mål hela tiden. När jag började med detta så trodde jag att det var de mest tekniska som gjorde målen. Men i futsal är det de smartaste som gör målen. Det är en väldigt bra sport om man vill utveckla sin speluppfattning.
Vilken är den största skillnaden mellan fotboll och futsal?
– Att man jobbar med sulan i stället för bredsidan när man tar emot bollen. Det behärskar de flesta som spelat fotboll tidigare. Det är nästan lättare. Det svåra är att det går så fort.
Vad är det bästa med att coacha futsal?
– Att man kan påverka matchen så mycket som ledare. Till skillnad från fotboll så har man fria byten. Man kan prata med spelarna hela tiden, och alla hör vad man säger. Det finns också väldigt många taktiska moment som är avgörande. Det handlar mer om taktik än vad jag trodde från början.
Är futsal stort i Sverige?
– Inte som i Spanien och Italien, där många enbart spelar futsal och inte börjar med fotboll alls. Men det växer jättemycket. Det har funnits ett herrlandslag sedan 2012. Nästa år kommer sannolikt det nuvarande flicklandslaget att bli ett damlag och kvala till VM 2020.

FEM FUTSAL-TIPS FRÅN COACHEN

1. Anfallet: Tappa inte bollen!
”Jag tycker att man ska satsa på en 3-1-formation. Det ger både djup och bredd. Man har tre playmakers och en så kallad pivot, som motsvarar en targetplayer i fotboll. Pivots uppgift är att hålla undan försvararna i straffområdet och att släppa tillbaka bollen till skyttarna. I landslaget har vi alltid en högerfotad pivot längst ner i vänstra hörnet. Då kan den spelaren komma in och skjuta i mitten. Vi har märkt att när pivot ligger långt ute på kanten så flyttar motståndarens libero längre ner och lämnar ytor framför målvakten.

Den taktiken passar särskilt bra om man har en liten och kvick pivot. Är det en stor, stark och teknisk spelare så kanske den gör mer nytta centralt. De tre spelarna som agerar playmakers ställer upp på rad. Deras viktigaste uppgift är att inte tappa bollen. Mittenspelaren kan med fördel ta djup bakåt. I futsal ska man inte vara rädd att göra bakåtpassningar, det ger en signal till motståndarförsvaret att ta ett steg framåt, vilket i sin tur öppnar ytor bakom dem.

Alternativa uppställningar är 1-2-1 och 2-2. Jag tycker att 1-2-1 blir statiskt eftersom yttrarna lätt fastnar på sina kanter. 2-2 kan vara effektivt om man lyckas spela i korridorerna på kanterna, men det är lätt att man får en kontring emot sig om man tappar bollen.”

2. Försvaret: Motståndaren avgör taktiken
”Jag rekommenderar zonförsvar. Det är något de flesta spelare känner igen från fotbollen. Ställ upp i en 1-2-1-formation som hela tiden rör sig i förhållande till var bollen finns. Spetsen på ’diamanten’ ska alltid vara riktad mot bollhållaren. Det gör att spelarna hela tiden byter roller. Om bollen är på kanten så blir kantspelaren spets. En spelare som är spets vid avspark kan alltså i vissa situationer hamna längst bak. I futsal måste man ständigt anpassa sitt försvarsspel efter motståndaren. Är de trötta och inte orkar röra sig så mycket så kommer de att bli jättestressade när man pressar högt. Är de pigga ska man i stället backa hem och krympa ytorna. De flesta målen i futsal görs på kontringar – lyckas man ta bollen från det anfallande laget så är det alltid nära till målet!”

3. Avslut: Satsa på tåpaj
”Skjut när det går! Det kan alltid blir mål i futsal! Från långt håll ska man satsa på låga skott, eftersom man kan räkna med att målvakten står upp. På nära håll ligger nästan alltid målvakten ner och då är det tjipp som gäller. Målvakter som spelat fotboll har nästan alltid en lucka mellan benen, eftersom de står bredbent och är beredda att kasta sig. En tåpaj är alltid svårast för målvakten. Bollen får högre fart och ’fladdrar’ lite. Vristskott tenderar att bli lösa även om man tar i hårt. Det beror på att bollen är dämpad. Väljer man ändå vristskott så ska man jobba med knäleden i stället för höften. Benet ska göra en kortare, snärtigare pendelrörelse än i fotboll. Ronaldo är bra på den här typen av skott. Om man gör för lång pendelrörelse hinner motspelarna ofta ta bollen innan skottet avlossas.”

4. Fast situation: Ett avgörande läge
”Runt 30 procent av alla mål i futsal görs på fasta situationer, så de är jätteviktiga. Nyckeln är alltid att skapa yta för den som ska skjuta.
Insparkar måste ske inom fyra sekunder. Därför måste man ställa upp väldigt snabbt, så alla bör veta vad de ska göra. Bestäm i förväg vem som slår bollen. På egen planhalva handlar det bara om att få igång spelet. Inga långa höga bollar som någon ska nicka eller skjuta på volley. Men ju högre upp i banan insparken är, desto större är målchansen.
Vid hörna och inspark ska en spelare ställa sig framför målvakten och dels täcka synfältet, dels vara beredd på att stöta in bollen om skottet går utanför. De andra två spelarna ställer upp som skyttar. En är fejkskytt och en är verklig skytt, men står lite vid sidan om. Den som är fejkskytt springer fram och blockerar den försvarare man tror ska rusa mot bollen, sedan lägger man passningen till den verkliga skytten. Detta är den absolut enklaste taktiken vid både inspark och hörna.
Vid frisparkar måste man anpassa sig efter hur många spelare som står i muren. Har motståndaren två personer i muren så ska man i princip alltid lyckas göra mål, eftersom försvararna då är en mindre. Det gäller att trycka bort den tredje försvararen och skapa yta åt skytten, på samma sätt som vid inspark och hörna. Är det bara en spelare i muren så satsa på direktskott.”

5. Målvakten: Täck med ett knä
”Målvakten måste kunna sätta i gång spelet snabbt. Det finns många kontringschanser i futsal. Man får ju kasta över hela plan, så det uppstår ofta lägen.
Stå upp så länge som möjligt, annars kommer tjippen direkt. När du motar bollar är det mer reflexer och benparader än i fotboll. Du stöter bort bollen snarare än fångar den, därför kör de flesta utan handskar. Det gör det också lättare att greppa bollen vid utkast. De som ändå har handskar brukar klippa av topparna så att fingrarna sticker ut.
Se upp för tunnlar. En målvakt som är van vid fotboll brukar ha en kroppshållning som skapar luckor mellan benen. När du täcker skott, så gå ner på ett knä.
Möt skytten. Ju längre ut du kommer, desto mer vinkel stänger du av. Det är precis som i fotboll.
Skaffa skydd för knän, armbågar och höfter, annars gör det ont att slänga sig.” 

 


Vill du spela korpfotboll? Anmäl ditt lag här.

Lars Ternström
Gör: Tränare för flicklandslaget och assisterande tränare för herrlandslaget i futsal. Utbildar ledare inom sporten.
Meriter som ledare: Tränare för IFK Göteborg futsal. Tidigare fotbollstränare i Gais och Qviding. Två SM-guld som tränare i futsal.
Meriter som spelare: Allsvenskan och proffs i Norge. Futsalspelare som ungdom. Foto: SvFF/Bildbyrån

Liknande artiklar