Fotbollsskolan

Tänk till och bli en bättre spelare

Spelförståelse är nyckeln till framgång inom fotbollen. I alla fall enligt legenden Torbjörn Nilsson. Här avslöjar han sex strategier som kan ge dig superkrafter på planen.

Torbjörn Nilsson var anfallsstjärna i IFK Göteborg under storhetstiden på 1980-talet. Han har också spelat i proffsklubbar som Kaiserslautern och PSV Eindhoven samt tränat Häcken, Örgryte och Kopparberg/Göteborg FC i allsvenskan. Under två år var han förbundskapten för U21-landslaget.
När han träffar en ny spelare är det i första hand spelförståelsen han analyserar.
– Många anfallare är naiva, säger Torbjörn Nilsson. De tränar bara på avslut genom att ta emot passningar och skjuta i bortre burgaveln. Problemet är att de inte vet hur de ska komma till avslut i en match. De måste lära sig att göra avledande löpningar.

Han är kritisk till upprepningsövningar där alla står på kö för att utföra samma moment gång på gång under ett träningspass. I sin bok Förtå spelets idé presenterar han alternativ, där spelarna istället måste tänka och fatta snabba beslut utifrån oväntade situationer. I en av skottövningarna får till exempel backen eller passningsläggaren bestämma förutsättningarna.
– Du kan träna passningsmodeller hur länge som helst. Men ute på planen ställer sig motståndare i vägen. Då handlar allt i stället om vilka beslut du tar i stunden, förklarar Torbjörn Nilsson.

Han menar att man kan komma väldigt långt i sin karriär genom att läsa spelet och vara kreativ.
– Det sägs att långsamma spelare utvecklar spelförståelsen snabbare. Det handlar väl om att överleva. Att hitta strategier för att få bollen om man inte kan springa ifatt motståndaren och ta den.
Torbjörn Nilsson säger att han själv tillhörde den kategori anfallare som inte sprang i onödan.
– Vissa spelare är lata. Det finns de som alltid står fem meter fel och hoppas att någon annan ska hämta bollarna. Sådan var jag själv i försvarsspelet, jag ville inte gå för långt ner. Då får man se till att leverera på andra sätt, till exempel genom att göra mål eller slå många målgivande passningar för att inte bli ifrågasatt.
Här intill finns sex strategier för den som vill utveckla sin spelförståelse utan att bli alltför trött…

6 Strategier från Torbjörn Nilsson för en bättre spelförståelse

1. Tänk i sidled
I Korpen är det vanligt att alla spelare har bråttom till mål och därmed springer i djupled. Ofta är detta också vad motståndarna förväntar sig. Därför bör man i första hand söka sig i sidled så ofta som möjligt. Det är där de fria ytorna finns. Utåt kanterna hittar man också medspelare att samarbeta med.

Torbjörns tips: Om du får bollen och står rättvänd i straffområdet – gå aldrig åt det håll där motståndaren finns även om det är lockande. Välj höger eller vänster i stället för rakt fram. Undvik att försöka dribbla av försvararen, även om du skulle kunna lyckas! Ta två-tre steg i en annan riktning. Det skapar helt nya vinklar på planen som gör att du lättare kan hitta en med­­spelare att passa till.

2. Blicken i fjärran
En före detta förbundskapten myntade begreppet ”kartongspelare”. Han hade upptäckt att vissa spelare bara tittar i en radie av tio meter från positionen de befinner sig i när de får bollen. Som om de spelade i en kartong, något som begränsar spelförståelsen. Motståndarna märker detta snabbt och räknar ut att spelaren alltid kommer att slå korta passningar. Då blir det lätt att försvara sig.

Torbjörns tips: När du får bollen – titta först ”långt” och sedan ”kort”. Sök direkt ögonkontakt med spelare på andra sidan planen, det gör att de börjar springa för att få bollen.

3. Snabba ryck!
Forskning visar att flest mål görs efter sju tillslag. Behåller man bollen längre än så inom laget är det stor risk att man förlorar den och måste börja om sitt anfall. Ändå vill de flesta lag ha bollen hela tiden. Det enda lag som lyckats med detta är Barcelona, vars taktik är att trötta ut motståndarna med upp till 200 tillslag. Resultatet är att antalet målchanser blir färre och den som avslutar måste vara extremt skicklig på att ta tillvara tillfället. Det krävs en Lionel Messi eller Luis Suarez.

Torbjörns tips: Utnyttja förvirringen som uppstår när motståndaren förlorar bollen. Då är de oorganiserade i några få sekunder. Ställ om fort och kom till avslut inom sju passningar.

4. Lek kurragömma
Att röra sig i rätt ögonblick är viktigare än att röra sig hela tiden. I ungdomslag är det vanligt att man lär sig att man måste springa för att få bollen. Detta stämmer inte alltid. Att röra sig smart, strategiskt och oförutsägbart är viktigare.

Torbjörns tips: Testa att ”gömma dig” på planen. Det innebär att du ställer dig på ett ställe där du absolut inte kan få en passning, till exempel bakom en motståndare, när ditt lag har bollen. Så fort medspelaren med boll tittar upp ska du röra dig mot en tom yta. Det gäller att hitta rätt ögonblick, när försvararen är upptagen med att hålla sin position och samtidigt fokuserar på den bollförande spelaren. Ronaldo är en mästare på detta!

5. Hitta utvägar
I Korpen kan bristande teknik göra att en spelare blir stressad om den utsätts för press. Risken för felpass ökar när arbetsbelastningen är extra hård. Då krävs en gemensam strategi för att lösa situationen.

Torbjörns tips: Bestäm vad ni ska göra om en i laget blir stressad och behöver göra sig av med bollen snabbt. En del lag har kommit överens om att man ska sparka bollen bakom motståndarnas backlinje. Det kan låta tråkigt, men vet alla om att det ska hända kan de göra sig beredda att springa.

6. Känn din lagkamrat
I ett fotbollslag måste man anpassa sig till varandra. Varje spelare har olika egenskaper och kvaliteter. Dessa ska man lära sig, så att man kan bemöta lagkamraten på rätt sätt ute på planen.

Torbjörns tips: Vissa spelare passar med hög säkerhet och andra med låg säkerhet. Lär dig att kompensera för detta som bollmottagare. Om du vet att en medspelare passar med låg säkerhet och det är risk att motståndarna bryter – ta då större avstånd till din försvarare. Om du vet att medspelaren passar med hög säkerhet kan du istället göra dig beredd på att få bollen på foten som är längst ifrån försvararen.

Artikeln publicerades i Grus #1 2015.
Köp Torbjörns bok ”Förstå spelets idé” här.


Vill du spela korpfotboll? Anmäl ditt lag här.

Torbjörn i siffror:

333 mål för IFK Göteborg.
3 gånger vann han skytteligan i Europacuperna på 1980-talet.
28 A-landskamper blev det totalt under karriären.

Liknande artiklar