Utrustning

Passa rätt!

Dyra dojor gör dig inte till en bättre fotbollsspelare. Men det är viktigt att välja ett par som passar foten, underlaget och positionen på planen. Det säger Josef Tekle, skoansvarig på Intersport Liljeholmen.

Vilket är årets hetaste ­skonyhet?
– Adidas ska lansera en hybrid för både konstgräs och gräs, något som inte finns idag, säger Josef Tekle. Enligt ryktet ska den komma efter midsommar. Det är många som tror att det finns skor som passar för flera olika underlag, men så är det inte. Gräsdobbar bränns sönder på konstgräs. Dessutom kan man skada sig. Jag tror att en hybrid är eftertraktad inom Korpen. Det är många som spelar på olika underlag, men föredrar att ha samma skor. Om man spelar fyra-fem gånger i veckan, vilket inte är ovanligt, rekommenderar jag att man har minst två par

Vad ska man tänka på när man köper nya fotbollsskor?
– Underlaget är jätteviktigt. I Stockholm är konstgräs absolut vanligast, men utbudet har inte matchat efterfrågan de senaste åren. Det har inte funnits så många olika modeller att välja på. Nu börjar marknaden komma ifatt. Det gäller också att ha en sko som är anpassad efter vilken position man har. En forward ska ha en lätt sko som sitter tajt på foten. Backar och mittfältare behöver lite bredare och grövre modeller för att få bättre stabilitet. Sedan ska skon passa foten. En för smal sko på en bred fot kan spricka efter ett tag. Det är också bra att gjuta en ny sula som är anpassad efter sättet man rör sig. Det minskar påfrestningen på kroppen.

Vilka material är bäst?
– Skinn, och allra helst känguruskinn. Det formar sig efter foten och ger bättre skott och bollhantering än syntetmaterial, som är det vanligaste idag. De materialen utvecklas snabbt, men det blir ändå inte samma känsla som riktigt skinn.

Vilka trender finns bland årets skomodeller?
– Färgerna byts ungefär var tredje månad. Rosaliknande och vitt fortsätter att vara populärt hos skoföretagen, men jag vet faktiskt inte om det är vad kunderna vill köpa. Yngre spelare tycker att det är tråkigt med svart-vitt, medan deras föräldrar blir nostalgiska och känner igen sådana skor från sin barndom. Det börjar komma en del skor med mer nedtonade färger.

Vilket märke dominerar?
– Nike har varit det ledande märket de senaste åren, men nu tycker jag att Adidas kommer starkt. Andra märken har svårt att hävda sig mot dem eftersom stjärnorna är viktiga reklampelare. Nike har Zlatan och Ronaldo, Adidas har Messi och Benzema. Det är tufft att konkurrera med.

Publicerades i Grus #1 2015.


Vill du spela korpfotboll? Anmäl ditt lag här.

Liknande artiklar