Anita Asante lämnade London för att bli proffs i USA,
men hamnade i Malmö. Här har hon blivit kvar i en av landets
mest folkkära klubbar. Även om resultaten sviker, växer klubben
som en publikfavorit i den skånska fotbollsstaden.
Ni slog publikrekord när ni lånade Malmö FFs arena i höstas. 7825 personer såg er möta LB07. Hur kändes det?
– Det är alltid coolt att spela på en stor arena. Många av oss har spelat på liknande tillställningar för landslaget innan, men inte på klubbnivå. Den mängden publik ger en erfarenhet som är bra att ha med sig.
Er klack Forza Rosengård var där. Vad önskar du mer i form av läktarkultur?
– Vi vill ha mer folk! Det är jättecoolt att vi har en klack som som följer oss på bortamatcherna. Jag hoppas att den ska växa. Det är bra för oss, det ger oss energi att kämpa och spela bra.
Vilken betydelse har de här stora matcherna för damfotbollen?
– Det är viktigt att visa damfotboll kan funka och bli bra på en stor arena, att det finns intresse och att folk kommer. Snart kommer vi kunna bygga stora arenor för oss också. När vi satsar ordentligt för att nå ut och lägger de resurser som krävs med marknadsföring, då blir det bra.
Många vill se manliga domare i damallsvenskan. Varför tror du att det är så?
– Det kanske finns fler bra domare som är män just nu. Men så är det ju också så att män har större möjlighet att utbilda sig och jobba inom både herr- och damfotboll. Jag hoppas att kvinnor får samma chans till utbildning och erfarenhet inom yrket som män har. Då kan de också jobba inom herrfotbollen.
Hur ser du på din roll som förebild för unga tjejer?
– Jag vill uppmuntra unga tjejer att höja sin röst. Som fotbollsspelare får jag en möjlighet uttala mig i media och då vill jag lyfta frågor som stärker unga tjejer. Som att alla ska ha möjligheten att spela som proffs, bli sportchef eller tränare. Lotta Schelin gör detta jättebra med projektet kring mensfrågorna.
Du höjde själv rösten inför VM 2015 mot att matcherna skulle spelas på konstgräs. Det kostade dig en plats i engelska landslaget. Kommer du ta på dig den engelska tröjan igen?
– Jag har haft bra prestationer för landslaget och är stolt över vad jag har gjort i min internationella karriär och hur bra landslagstruppen blivit. Men jag tror inte ni kommer att få se mig i landslagströjan igen. Mycket bra har hänt och lika mycket dåligt. Jag är bara besviken på att min internationella karriär slutade så här.
Vad vill du göra efter spelarkarriären? Vill du bli tränare?
– Jag tror inte att jag kommer bli en tränare. Coaching doesn’t make my heart sing. Men jag uppskattar taktik så kanske att jag kan bli assisterande tränare. Samtidigt vill jag jobba mer med organisationen inom fotboll. Det är också inom det jag har min utbildning.
Vill du spela korpfotboll? Anmäl ditt lag här.