Utrustning

Tröjorna gör laget

Från t-shirts med tejpade siffror till specialbroderade finalställ i ett europamästerskap – matchtröjan gör mer än att skilja motståndare från varandra. De är en del av ett lags identitet.

Roger Jacobsson har varit materialförvaltare för svenska fotbollslandslaget i 26 år. Inför sommarens EM är det hans ansvar att ansvara för att ”material finns på rätt plats när de behövs”. Genom åren har han sett stora förändringar i matchtröjornas utseende och funktionalitet.
– Materialet har blivit mycket bättre, säger Roger. När jag började var det mer eller mindre en vanlig t-shirt men nu är det hightech-tröjor som är lätta och bra på att absorbera fukt.

Under första halvan av 1900-talet användes bomullströjor som blev tunga när de blev blöta. I samband med att matcher började TV-sändas på 50-talet blev det viktigare att lagens färger skulle kunna att skiljas åt på en svartvit skärm. Fotbollen har utvecklats och blivit mer fysisk vilket höjt kraven på funktionalitet. På 70- och 80-talet satt tröjorna tajtare medan det är tydligt att 90-talet var årtiondet med vidast design. En tendens under 2000-talet är att tröjorna igen blivit mer slimmade vilket följer en allmän trend inom träningskläder enligt Roger Jacobsson.
– Först pratade man om att det skulle vara svårare att rycka varandra i tröjorna när de satt tätare mot kroppen men det händer ju nu ändå. Spelare är olika och Zlatan vill ha en XL så får han det.

Landslagens färger utgår vanligtvis från flaggor. Klubblag har friare tyglar men ofta starka traditioner till färger och mönster även om det ofta experimenteras med bortaställen. Vissa lag har avstått från reklam på tröjorna medan andra trupper burit loggor som under perioder blivit en del av identiteten.
Det finns också en rad regler som bestämmer hur en tröja får se ut. Enligt UEFA måste till exempel ärmarna ha samma färg om inte tröjorna är rutiga eller randiga.
– Bland klubblag på högre nivå är utseendet idag hårt styrt av sponsorers önskemål och förbundens bestämmelser. Vi har haft gula tröjor länge och det går inte att laborera så mycket med landslagströjor.
Vilken är din favorittröja?
– Landslaget hade en för några år sedan som inspirerades av ett peruanskt ställ med ett streck snett över bröstet. Annars gillar jag alla som Liverpool haft.

ita06

ITALIEN (Modell 2006)
Italiens blåa tröjor känns idag givna trots att färgen inte ingår i landets flagga. I sin första landskamp 1910 bar truppen vita tröjor men året efter byttes stället för att hedra furstehuset Savojen vars färg var blå. Modellen ovan är den ökända svettfläckströjan från VM 2006.

uru30

Uruguay (1930)
Litet land som bär en klassisk ljusblå tröja, vunnit två VM-guld och arrangerade det första världsmästerskapet 1930 efter att ha vunnit OS 1924 och 1928. Imponerande segrar som symboliseras med fyra stjärnor i märket på bröstet.

kame

KAMERUN (2002)
Populärt landslag som bär ett karaktäristiskt lejon på bröstet. Har tagit ut svängarna och väckt missnöje hos FIFA som förbjöd deras ärmlösa tröja 2002 och deras slimmade onepiece-ställ 2004 där byxa och topp satt ihop.

bra58

BRASILIEN (1958)
Ett kryss räckte för Brasilien för att säkra VM-guldet på hemmaplan 1950. Efter att besegrats av Uruguay med 2-1 bytte de färg från vitt till de nu klassiska gul-gröna eller blå tröjorna som de burit när de lyft VM-bucklan fem gånger. De vann sin första VM-final 1958 mot Sverige med 5-2.

holl88

NEDERLÄNDERNA (1988)
Totalfotbollens hemmaland bär den klassiskt orangea tröjan. De ”Oranje” har fått sin från familjevapnet som tillhörde Williams De Orange som på 1500-talet lade grunden till den nederländ­ska staten.

sovjet72

SOVJETUNIONEN (1972)
CCCP-tröjan (det kyrilliska alfabetets motsvarighet till USSR) användes för första gången i en match mot Sverige 1923 och för sista gången i en match mot Cypern 1991 strax innan sovjetunions upplösning samma år.

england1998

ENGLAND (1998)
England har spelat i vitt, rött, blått och till och med beigt. De har bytt tröja 45 gånger sedan 1966 men samtliga landslag har haft ett bröstemblem med tre lejon på som tagits från Rickard Lejonhjärtas vapensköld. I tröjan ovan gjorde Beckham sitt första landslagsmål.

arg78

ARGENTINA (1978)
Planen var att Maradonas tröja med #10 på ryggen skulle pensioneras för att hedra legenden. Men FIFA godkänner endast nummer upp till 23 och därför skulle laget mista en spelare i truppen.Messi tog över #10 i sin landslagsdebut 2005.

MEX

MEXIKO (1990)
Reglerna säger att målvakttröjor måste skiljas i utseende från med- och motspelare samt domare. Idag använder målvakten ofta starka färger och Mexikos Jorge Campos gick i bräschen för detta med sina ställ som han designade själv.

Artikeln publicerades i Grus #1 2016.


Vill du spela korpfotboll? Anmäl ditt lag här.

TIPS FÖR SKÖTSEL AV DIN MATCHTRÖJA

1. Tvätta kläderna direkt efter match och träning – låt dem inte ligga blöta i träningsväskan.

2. Använd specialtvättmedel för träningskläder och undvik sköljmedel som kan göra att kläderna drar år sig organiska partiklar vilket leder till odör.

3. Få bort dålig lukt genom att tvätta tröjan med en deciliter ättika istället för tvättmedel eller lägg tröjan i frysen i 24 timmar.

Liknande artiklar