Experterna

Bollplanket

I varje nummer svarar tre gästexperter på frågor från korpspelare i Stockholm. Skicka dina frågor till bollplanket@magasinetgrus.se

Peter Stenberg

Dietist och idrottsnutritionist. Före detta högerback i Oxie IF.

Måltider

Avspark 06.30. När ska man äta frukost egentligen? Och vad?
– Öka middagsstorleken kvällen före match. Peta också in ett extra kvällsmål innan sängdags. Planera så att det blir ett överskott på energi den dagen, men tänk att du bränner det nästa dag. Att dricka ordentligt är också viktigt. Du ska inte vakna uttorkad. Se till att få i dig vatten eller kaffe på morgonen. Vänta med ägg och bacon till efter matchen. Sådan mat blir man extra mätt av och ju mättare man är desto mysigare blir man. För att vara på helspänn och lite aggressiv ska man äta något lättare.

Avspark 19.00. Hur ska man orka utan middag?
– En tumregel är att större måltider som frukost, lunch och middag ska intas tre–fyra timmar före ett träningspass. Mellanmål 30–60 minuter i förväg. Satsa på mer flytande mat ju närmare matchen du äter. Kräm är rätt okej middag. Det kan man koka själv med bär, majsstärkelse och vatten. Jag brukar ta jordgubbar, hallon eller vinbär.

Marika Domanski Lyfors

Landslagschef på Svenska fotboll­förbundet. F.d. förbundskapten.

Halvtidsvila

Är det viktigt att alla får komma till tals eller ska lagkaptenen sköta snacket?
– Jag har testat båda varianterna och personligen tror jag på en mix. Det skapar harmoni i ett lag om alla är delaktiga. Men varje spelare är delaktig på sitt sätt. En del genom blickar, andra genom kroppsspråket eller genom att säga något. Det är lätt att prata en massa – det viktiga är att man verkligen gör det man sagt ute på planen sedan. Halvtidsvilan är den enda chansen man har att göra förändringar, till exempel komma överens om att bli mer aggressiva eller coola ner sig.

En halvtidsvila du minns?
– När vi mötte Nordkorea i en helt avgörande VM-match. Vi hade gjort en hyfsad halvlek, men hade lite mer att ge. Då frågade jag hur många som hade tänkt att vi skulle ta en VM-medalj. Alla händerna kom upp väldigt snabbt. Det var en bra signal tror jag, för de gjorde en väldigt stark andra halvlek.

Erik Niva

Journalist, krönikör och författare till flera reportageböcker om fotboll.

Läsning

Vad ska man läsa för att bli ­peppad att spela match?
– Om man nu behöver hjälp med att motivera sig kan man alltid läsa Defending the Honour of Kiev av Andy Dougan. Den så kallade Dödsmatchen under Andra världskriget är ­visserligen söndermytologiserad, men sägnen går i korthet ut på att ett gäng Dynamo Kiev-spelare bokstavligen talat spelade för sina liv i en match mot ett lag av tyska Luftwaffe-soldater. Det finns ­måstematcher, och så finns det måstematcher.

Vilken är den bästa skildringen av fotboll som du har läst?
– Två böcker har påverkat mig mer än några andra. Dels Fever Pitch av Nick Hornby, skildringen av hur den tröstlösa supporter­tillvaron samverkar med det
riktiga livet. Och så Football Against the Enemy av Simon Kuper, boken som fick mig att inse att banden mellan fotboll och samhälle är både tätare och viktigare än jag någonsin tidigare hade förstått.


Vill du spela korpfotboll? Anmäl ditt lag här.

Liknande artiklar