PROFFSEN

Blågul succé i Chelsea

Få saker i den engelska fotbollen är större än att vinna dubbeln. Magdalena Eriksson, Jonna Andersson och Hedvig Lindahl har gjort det med Chelsea våren 2018. De ser hur organisationen kring den engelska damfotbollen förändras för varje dag som går.


Två dagar har gått sedan FA-Cup-finalen mot London-rivalen Arsenal och spelarna och ledarna i Chelsea njuter av solen och 3-1-segern, i samband med en lekfull och avslappnad träning på en av de sextio planerna på klubbens jätteanläggning i det välbärgade men lite sömniga samhället Cobham söder om London.
Det är här de tre svenskorna, Hedvig Lindahl, Magdalena Eriksson och Jonna Andersson har sin vardag.

Jonna, du kom till Chelsea precis efter jul, efter många år i Linköping. Är det som du trodde?
– Ja, eftersom jag hade både Magda och Hedvig här innan så har jag fått rapporter. Chocken hade nog varit större om jag kom hit och inte hade någon aning om hur det skulle vara. Men det är ändå häftigt att se hur proffsigt allt är här, det är så stora skillnader mot det jag var van vid innan.
Man kan titta på människorna runt laget till exempel. I Linköping hade vi en heltidsanställd tränare. Resten jobbade deltid. Här är alla i princip heltidsanställda och lägger ner hela sin själ. Vi har två sjukgymnaster, en massör, läkare och massor med olika tränare.
Vad gör det för er fotbollsspelare, att det finns hela den här staben och en anläggning med välskötta gräsplaner?
– Vi måste ju kunna prestera ute på planen. Det är ändå vi som ska göra jobbet och spela matcherna, men det räcker inte alltid med det. Det är så mycket runt omkring som faktiskt behöver funka. Som planering, uppvärmning, behandling och funkar det, är vi fräscha och återhämtade, ja då ökar möjligheterna för oss spelare att prestera bra.

JONNA ANDERSSON
Född: 2 januari 1993.
Position: Försvarare, mittfältare
Svensk mästare med Linköping både 2016 och 2017. 21 landskamper när det här skrivs. Var med och tog OS-silver 2016. Kom till Chelsea i vintras. Belönades med en dubbel direkt, seger i FA-Cupen och i ligan.

Hur är engelsk fotboll?
– Jag visste att den engelska ligan och engelsk fotboll är mer fysisk och tuffare än Allsvenskan. Det är lite mer fart i spelet här och det innebär både för- och nackdelar. Mycket omställningsspel istället för det jag är van vid från Linköping där man ska ha mycket possession och hålla i bollen. Jag behövde den här flytten och det här nya sättet att spela fotboll. För min utveckling och för att kunna ta nästa steg i min karriär. Jag ska inte säga att det är mer fulspel här, men tuffare närkamper är det. Det passar mig rätt bra, men jag ska bara försöka hitta vilka situationer jag ska använda mig av det och i vilka situationer det inte funkar. Jag har fysiken som krävs, men jag har inte utnyttjat det så mycket som jag borde. Nu hamnar jag oftare i såna situationer som ytterback/yttermittfältare, då jag faktiskt måste använda kroppen lite mer än jag gjort tidigare.
Hedvig, sedan du kom till Chelsea i början av 2015, har Chelsea Ladies blivit mer och mer integrerade med klubben och därmed fått bättre resurser. Vad innebär det för dig och de andra spelarna?
– Det första året tvättade vi våra egna kläder. Då hade vi ingenstans att äta, nu har vi egen matsal, då åt vi med plastbestick. Det var jättemycket som var ganska dåligt om jag ska vara ärlig. Vi har fått bättre resurser, men det är fortfarande inte alls i närheten av hur herrarna har det. Men det känns som om vi är på rätt väg, det handlar mycket om att förädla och förbättra det vi redan gör.

”Trots allt finns det resurser nog att göra en massa saker som man bara har pratat om i andra klubbar.”Hedvig Lindahl

Trots allt finns det resurser nog att göra en massa saker som man bara har pratat om i andra klubbar jag har varit i. Det finns verkligen pengar i den här klubben. Men om utvecklingen går tillräckligt fort, det kan man alltid diskutera. För att ta nästa steg, för att kunna tampas med Lyon och Wolfsburg i Champions League, behöver vi nog ännu mer resurser. Ännu bättre spelare och ja, riktiga klass-spelare kräver bra löner.
Det låter som om du har mycket tankar kring vad som behöver göras i Chelsea och i damfotbollen i stort…
– I Sverige har vi ändå haft en stabil liga rätt länge, det är andra som fick ta fighten om vi skulle få spela överhuvudtaget. Men jag har ändå varit med om att vara tvungen att göra saker själv, som individ, för att det skulle bli bättre i klubbar jag har varit i. Jag är van vid att engagera mig. Här har det varit lite svårt för mig att inse att jag behöver egentligen bara spela fotboll, det är faktiskt anställda som gör det där andra. Men jag tror att det är bra att komma med idéer och hela tiden diskutera, även om någon annan tar besluten.
Magdalena, hur mycket känns det att du spelar i en klubb vars ägare Roman Abramovich pumpar in pengar i framförallt herrfotbollen?
– Jag tycker att det känns, vi har ett helt mediateam som åker med oss på Champions League-matcher. Vi får hjälp med så mycket så man känner att man är en del av något stort och det är många som följer oss, inte minst i sociala medier. För att vi är Chelsea. Men det var ganska tydligt när vi mötte Wolfsburg i semifinalen, att vi ändå har en bit kvar. Vi ska sträva efter att ta den där Champions Leaguetiteln, inte bara prata om det utan visa på riktigt att vi ska dit.
Du och de andra skandinaviska spelarna bor i Cobham med runt 16 000 invånare, hur är vardagslivet här?
– Det är ganska skönt att bo lite utanför London. Jag är egentligen bara där om släkt och vänner kommer på besök. Annars blir det mycket häng med lagkompisarna. Vi har tacokvällar och tittar på fotboll. Det är ett väldigt socialt lag, vi gör mycket tillsammans. Jag har aldrig känt mig ensam här och med språket är det så himla lätt att ta sig in i gruppen.

HEDVIG LINDAHL
Född: 29 april 1983.
Position: Målvakt.
Har gjort 147 landskamper. Är därmed den fotbollsmålvakt, oavsett kön, som gjort flest landskamper. Vann Diamantbollen 2015 och 2016. Började i Gropptorps IF och har hunnit med bland andra Malmö FF, Linköpings FC, Kopparbergs/Göteborg och Kristianstad innan hon kom till Chelsea 2015. Vann dubbeln med Chelsea både 2015 och 2018, alltså både FA-Cupen och ligan.

MAGDALENA ERIKSSON
Född: 8 september 1993.Position: Försvarare.
Svensk mästare med Linköping 2016, lämnade för Chelsea under sommaren 2017. 29 landskamper när det här skrivs. Tog OS-silver 2016. Vann dubbeln i England med Chelsea 2018.

 


Vill du spela korpfotboll? Anmäl ditt lag här.

Liknande artiklar